0

- Проф. Байкова, в началото на лятото мнозина предприемат бързи диети. Може ли да се отслабва екстремно и здравословно същевременно?

- Като експерт, лекар и университетски преподавател по диететика и хранене заявявам, че бързи безвредни диети няма.

- Проф. Байкова, в началото на лятото мнозина предприемат бързи диети. Може ли да се отслабва екстремно и здравословно същевременно?

- Като експерт, лекар и университетски преподавател по диететика и хранене заявявам, че бързи безвредни диети няма.

Когато човек чуе или прочете за такова нещо, не бива да се втурва, а да помисли и да се консултира с медик. За отслабване трябва да се мисли по-отрано, а не месец преди морето. Аз препоръчват т. нар. диета „зиг – заг“. Това означава да се започне с няколко дни, 2-3, с нискокалорийно хранене. Така организмът започва да се подготвя, за да не бъде подложен изведнъж на стрес, когато се започне диета. В тези дни човек трябва да спре да консумира банички, тестени изделия, мазни храни, колбаси и да премине към натурални храни. По броя на храненията, те трябва да са толкова, според това, колко са специфичните нужди на всеки един, което зависи от режима му на работа и живот. С количествата не трябва да се прекалява. Не бива да се пропускат закуската, обедът и вечерята, като са необходими и две междинни хранения, за да не изяде човек всичко от хладилника, когато му дойде време за хранене. Продуктите са от основната хранителна пирамида, която в основата си е еднаква с малки разлики, според националните предпочитания в кухните на различните народи. В менюто трябва да присъстват белтъците чрез месото, млякото и млечните продукти, зеленчуците и плодовете. Въглехидратите са картофи, зърнени и бобови храни, но те трябва да бъдат в ограничени количества. Необходимо е да се наблегне на зеленчуците, защото те са обемни и допринасят за усещането за ситост. Добавъчните мазнини трябва да са в умерени количества, като това са зехтин или олио. На вечеря не бива да се ядат въглехидрати, защото всеки излишен грам от тях организмът превръща в запасни тъканни мазнини отколкото, ако се изяде една лъжица краве масло. През нощта, между 2 и 3 часа нощем е пикът на Гаусовата крива.

- Какво означава Гаусова крива?

- Тогава в организма се осъществяват производствените, синтезните, анаболните процеси. Сутрин ние сме в най-висока активност, тогава се извършват разградните, асимилационните процеси. Те са между 08.00 и 10.00 часа. Каквото и да изядем в този период, ние ще го разградим, защото това е времето на биологичния ритъм на разграждане. Затова е в сила и източната поговорка: „Сутрин изяж закуската си сам, обядът раздели с приятели, вечерята дай на врага си“. До тук говорим за подготовка и задържане на постигнати резултати. След трите дни вече можем да приложим който и да е ограничителен режим за редукция на теглото. В никакъв случай организмът не бива да бъде подлаган на стрес.

- Кои от модерните режими на хранене са безопасни?

-Това са монодиетите, те са актуални и приложими. Моно диета означава един ден въглехидрати, втори ден плодове и зеленчуци, за да бъде изпълнен балансът. На третия ден следват белтъците, а след него отново плодове и зеленчуци. Този режим може да се повтори дванадесет дни.
- Може ли зеленчуците да се консумират под формата на салата със сирене?

- Да, разбира се, но то да е малко и в такъв случай да не се посолява със сол. В Интернет на много места се твърди в дните за млечни продукти, например 100 г кашкавал, което е неправилно. Допустимото количество е 40 грама. Диетата, в която храната трябва да бъде с количеството на юмрук, не е сериозна. Всичко зависи от вида храна.

- Напоследък много модерна е кетонната диета. Можем ли да й се доверим?

- Не я препоръчвам, тъй като в нея липсват плодовете, а от захарта се храни мозъкът. Най-добрият начин за отслабване е подготвителният режим, последван от моно диета.