Проф. Димитър Димитров: Започваме учебната 2020/2021 г. присъствено, ако се наложи, ще върнем дистанционно обучение

Проф. Димитър Димитров: Започваме учебната 2020/2021 г. присъствено, ако се наложи, ще върнем дистанционно обучение

Очакваме около 4 000 първокурсници в юбилейния ни стотен випуск

Нямаме нови бакалавърски програми, обновлението идва от учебните планове, казва в интервю за "Монитор" , ректорът на Университета за национално и световно стопанство.

-  Проф. Димитров, по какъв начин ще завърши учебната година в Университета за национално и световно стопанство? 

-  Обучението през втория семестър се провежда изцяло онлайн, готвим се и за семестриални  и държавни изпити онлайн. Не сме имали пропуснати занятия и смятам, че учебната година ще завърши нормално. 

 -  Ще има ли удължаване на семестъра при отделни специалности, или прехвърляне на курсове за следващата учебна година?

 -   Не очакваме удължаване на семестъра, защото спазваме учебния график, а преподавателите и студентите натрупаха достатъчно опит. Редовните семестриални изпити и поправителните изпити ще бъдат почти изцяло онлайн с малки изключения. Например като специалност „Право”, където има норматив за присъствие, както и по-особен начин на провеждане на държавните изпити – в присъствието на съдии от практиката. За тях обмисляме присъствено провеждане на изпитите при спазване на всички противоепидемични мерки и хигиенни изисквания, както и разрешение от РЗИ.  Подобно е положението и в специалност „Счетоводство”, където изпитите не могат да се проведат онлайн, защото са акредитирани от световна организация, която има определени изисквания. Те обаче могат да бъдат разтегнати във времето. Семестриалните изпити са основно през юни, а държавните – в края на юни и началото на юли. За студентите, които по различни причини не могат да се явят на определените дати, ще има допълнителна сесия през есента  (както винаги). 

 -  Какви ползи можем да извлечем от онлайн обучението и изпити?

 -  Всеки колега преразгледа отношението си към дисциплината си, учебния материал и начина, по който преподава, както и към достъпа до ресурси. Това донесе ползи за студентите, които трябва да пътуват по един час до университета. За магистрите, които са на лекции предимно вечер, също е голямо облекчение. Всички колеги констатират, че присъствието на студентите се е повишило. Новите технологии дават възможност за добра мобилност. Има резерви и потенциал да подобряваме още дистанционното обучение със записи на лекциите и споделянето им след това, или редуване на синхронно с асинхронно обучение. Това отваря нови врати. Кризата ни насърчи да използваме тези възможности както за студенти от чужбина, така и за тези от страната, които не могат да присъстват на лекциите. Обмисляме как да продължим тази практика. В момента имаме технически проблем, тъй като платформата не може да приеме толкова много записи, но скоро ще го решим. 

 -  По какъв начин ще започне обучението си юбилейният випуск на УНСС?

 -  Засега нашите очаквания са, че ще имаме присъствено стартиране на юбилейната стотна учебна година. На ректорски и академичен съвет решихме тя да започне на 14 вместо на 28 септември. Искаме да изпреварим евентуален втори пик на епидемията. Ако се наложи, ще преминем отново на дистанционна форма на обучение. Не може да очакваме всички противоепидемиологични мерки да отпаднат след месец, налага се да се адаптираме към обстановката и ние го правим.

 - Разкажете за начина на работа на новата ви система за провеждане кандидатстудентските изпити.

 -  Преценихме, че скоро извънредното положение и мерките, свързани с него, няма да бъдат променени и затова не можем да разчитаме на провеждането на присъствени приемни изпити, на които обикновено се явяват около 5 000 кандидат-студенти. При това положение няма как те да бъдат отдалечени един от друг на необходимото разстояние. Затова направихме стъпка в бъдещето с тази нова система чрез приложение, което включва изкуствен интелект и проверка на студентите - дали са те, дали преписват или не. Ние ще имаме предварителна сесия в края на юни и се готвим за присъствена в началото на юли, спазвайки необходимите мерки. Системата за онлайн изпитване, което се предхожда от онлайн кандидатстване, не се различава много от традиционния начин на изпитване. Разликата е, че бъдещите първокурсници не трябва да идват до университета, за да се явят на кандидатстудентски изпити на компютър или хартия. 

 -  Има ли нови специалности и колко първокурсници очаквате наесен?

 -  През тази година поради по-сериозната редукция на местата по държавна поръчка, ще приемем около 3000 студенти. Даваме възможност и за платено обучение, така че местата ще бъдат общо 4 000. Нямаме нови бакалавърски специалности. Обновлението при тях често идва от учебните планове, без да се променя името им. За магистрите ще има няколко нови програми от есента. 

 - Ще отбележите 100-годишнината на УНСС в социалните мрежи. Какво ще включват онлайн празненствата?

 -  Подготвяме виртуално честване на 21 май - с„букет“ от събития на запис в съчетание с живо включване, което ще излъчим онлайн по университетските комуникационни канали. Но и в момента отбелязваме 100-годишнината – с научни и студентски конференции, кръгли маси, дискусии и пр., които се провеждат онлайн, с различни клипове за историята и настоящето на университета, с поздравления на наши академични партньори, на представители на държавата и бизнеса, на видни наши възпитаници и др. в юбилейния ни сайт. Скоро ще излезе и юбилейният брой на „Вестник на УНСС“. Вече е готова юбилейната монета „100 години УНСС“, предстои валидирането на юбилейна пощенска марка. Направихме и  специална юбилейна рамка за фейсбук. В чест на 100-годишнината бяхме подготвили богата и разнообразна програма – научни и студентски прояви, спортни празници, засаждане на дървета, шах партии със 100 дъски, откриване от международна космическа станция и пр., но поради епидемията ги отложихме за следващата учебна година. Предвиждаме тържествено откриване на новата юбилейна стотна учебна година, когато ще бъдат връчени и почетни плакети на заслужили наши преподаватели, възпитаници и пр. Подготвяме юбилеен алманах, специално издание „История на УНСС“, енциклопедичен сборник с около 150 видни деятели, завършили или преподавали в университета, и др. 

 - Какви цели сте си поставили за университета, които да бъдат изпълнени през юбилейната година?

-  Дигитализацията, за която говорихме, че ще ни трябват години, се случи бързо. Оказа се, че имаме техническа и ментална подготовка, както и готовност за това. Обмисляме и други мерки, свързани с обучението на чуждестранните ни студенти, както и с активизиране на работата по научноизследователски и образователни проекти. В процес на изграждане е научната инфраструктура на университета. С министъра на образованието и науката Красимир Вълчев обсъждаме подписването на управленска програма във връзка с последните промени в Закона за висшето образование. В нея набелязахме различни параметри, заложени в управленската ми програма като ректор, най-важни от които са качеството на образование и научните проекти. 

- Докъде е строителството на новия корпус, очакваше се да бъде готов за юбилея?

-      Корпусът няма да бъде готов за 21 май. Проектът беше спрян по изискване на противопожарните органи, тъй като трябваше да се препроектира една част от помещенията поради влязла в действие нова нормативна уредба. Извънредното положение спря строежа, но сега той върви с пълна сила и се надявам за новата учебна година да го открием. Има проблеми, свързани с финансирането, но те ще да бъдат решени. 

-  Поддържате добра комуникация със Студентския съвет на УНСС. Какво ви съветват вашите възпитаници относно сегашна ситуация, каква е ролята на добрия диалог с тях?

-  Добрата комуникация на ръководството и преподавателите със студентите е важна, защото сме едно цяло. Заявих това още в платформата си, когато се кандидатирах за ректор. При вземането на важни решения, особено по време на криза, те трябва да бъдат обсъдени със студентите. Нито аз като ректор, нито преподавателите можем да видим всички аспекти, свързани с достъпа до общежития, библиотека, учебния процес. Обратната връзка за всяко едно управление е важна. Когато се види доброто отношение, се получава качество на процеса, който управлявате. Студентите виждат, че ги приемате като партньори, а не като факултетни номера. Затова и бързо постигнахме консенсус с тях за наемите на общежитията, за това докога да продължи учебната година и др. Този диалог ще продължи и в бъдеще.

  - По тяхно предложение намалихте размера на наемите по време на извънредното положение. Ще навреди ли това на бюджета на университета?

-  Отразява се, защото част от бюджета на нашето поделение „Студентски столове и общежития“ се формира от тези наеми, освен от държавната субсидия. Надяваме се, че и Министерството на образованието и науката ще помогне по-нататък, ако е необходимо. Редукцията на наемите беше нещо, което трябваше да се случи. 

 

Визитка:

 Роден през 1963 г. в Ямбол

Последователно е преподавател е в катедра, научен секретар на катедра "Национална и регионална сигурност" в УНСС

Стипендиант на фондация "Фолксваген" и фондация "Форд"

Има специализация в Университета в Грьонинген, Холандия, и Международния център за изследване на конверсията в Бон, Германия

Ректор на УНСС за мандат 2019 – 2023 г.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.