Снимки

Третата сливица трябва да се премахне, когато пречи на дишането. Това обикновено се среща при малките деца до 7-годишна възраст, казва в интервю пред "Монитор" специалистът по УНГ към болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”

- Проф. Попова, какво всъщност представляват сливиците?

- Сливиците са част от лимфоидния пръстен, който обхваща лимфна структура на фарингса. Аденоидната вегетация е част от този пръстен, т.нар. по народно трета сливица (аденоид). Подходът към палатиналните сливици и третата сливица е коренно различен. Сливиците, които се намират в гърлото, тоест, палатиналните, са важен орган и за тях е прието, че не бива да се отстраняват. Има строги индикации кога е необходимо да се отстранят. По отношение на третата сливица правилата са съвсем различни. Тя трябва да се премахне, когато пречи на дишането. Това обикновено се среща при малките деца до 7-годишна възраст. Те не могат да си поемат въздух през нощта, дишат с отворена уста през деня, говорят носово. В такива случаи третата сливица трябва да се отстрани, за да се възстанови нормалното дишане. Също така може да настъпят усложнения от страна на ушите. Причина за това е връзката със средното ухо. Тогава има наличие на секрет, които води до намаляване на слуха. Специфичното тук е, че протича безсимптомно - няма болка, но детето не чува добре. Това води и до изоставането в социалното му развитие. В един момент те започват да не отговарят, когато някой ги пита нещо, и родителите смятат, че са по-разсеяни. Трябва обаче да се подхожда внимателно при деца с аномалии в лицевия скелет, които са родени с недобре затворено меко небце, заешка устна и други заболявания. При тях оперативното лечение не е препоръчително, защото премахването на трета сливица би дало други усложнения. Другата група са алергичните деца, при тях може да настъпи рецидив.

- Появява ли се отново третата сливица?
- Да, рецидивира, но понякога е по-добре да се премахне два пъти, отколкото детето да не може да диша нормално. То страда често от инфекции на горните дихателни пътища.
- Боледуват ли често от респираторни заболявания тези деца?
- Да, почти всички деца, които посещават ясли и детски градини. Тази година беше тежка по отношение на инфекциите на горните дихателни пътища. Трудно повлияваща се хрема и секретите се стичат през носа, което предизвиква възпаление на третата сливица. Имайте предвид, че наличието на трета сливица е нормално за всички деца до 7-годишна възраст. След това тя има обратно развитие.
- Уголемяват ли се сливиците при отити или синузити, доколкото може да се говори за синузит при децата?
- Отитът в повечето случаи е следствие на третата сливица. Както казах, притискайки нормалния дренаж на средното ухо поради разрастване на лимфната тъкан, е нормално да има рецидивиращи отити при децата - не само възпалителни, а и т.нар. асимтомни, които протичат само с намаление на слуха. Колкото до синузитите, трябва да кажем, че синусите на децата се развиват след раждането. Затова трябва да използваме внимателно терминът „синузит“ като диагноза, когато става дума за дете под 7-годишна възраст.

- Много често обаче родители идват при специалист с идеята веднага да се отстранят сливиците на детето, ако то боледува често. Какво ги съветвате?
- Отново трябва да разграничим третата сливица от другите две. При тях оперативна намеса е възможно при определени индикации, защото са важен имунен орган. Когато има усложнения, чести гнойни ангини - по 3-4 пъти в годината, протичащи с висока температура, перитонзиларни абсцеси или са прекалено големи и пречат на дишането. Критериите, по които се премахват сливиците, са строго фиксирани.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дават право на джипито да изписва онколекарствата

Общопрактикуващите лекари ще имат право да изписват лекарствата на онкоболните за продължително лечение у дома. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

МЗ връща Е-търговете за лекарства

Министерството на здравеопазването ще върне електронните търгове за лекарства. В момента се отстраняват грешките, заради които системата беше спряна от Върховния административен съд (ВАС) и от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това съобщи за „Монитор“ заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Лекарският съюз иска 15% повече пари за специалистите

15 на сто повече пари от бюджета на Националната здравноосигурителна каса за лекарите – специалисти в доболничната помощ поискаха от Българския лекарски съюз. Това съобщи д-р Галинка Павлова, заместник – председател на съсловната организация.