Образователният министър каза с колко са се увеличили карантинираните учители и ученици

Образователният министър каза с колко са се увеличили карантинираните учители и ученици

Два пъти са се увеличили карантинираните учители и около 4 пъти карантинираните ученици. Това заяви пред БНР министърът на образованието проф. Николай Денков.

От думите му стана ясно, че областите, където ситуацията със заразени и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана. Най-притеснителна обаче е ситуацията в Габрово, който вече се намира в тъмночервената зона.

"В Габрово училищата излизат на ротационен принцип - 5, 6, 9 10 и 11 клас излизат на дистанционно обучение, като следващата седмица ще бъдат върнати обратно в училище. Тези мерки са предвидени за следващите две седмици", обясни министърът. Той уточни, че ако Габрово излезе от тъмночервената зона, учениците ще бъдат върнати в другия режим.

Министът посочи като добър пример за ниска заболеваемост Враца, където има сравнително нисък дял на карантинираните ученици. Той уточни, че от три неща зависи какво ще се случи в училищата- как се спазват мерките в училище, как се спазват навън и колко хора са ваксинирани. 

"Не говорим за пълно затваряне, а за ротационен принцип. Освен това, учениците от 1 до 4 клас, 7-ми и 12-ти ще бъдат в училище, подчерта той. По отношение на Габрото, министърът обясни, че въведената ротация има за цел жителите на града да се върнат към червената област и към нормален режим", допълни министърът.

Препоръчително за учителите остава носенето на маска и тестването всяка седмица.

"При учениците има варианти за щадящи тестове, но желание от родителите към момента няма. В момента, в който има съмнение за заразено дете, то трябва да бъде изтеглено от другите деца. От там вече се поема от РЗИ и се установява състоянието му", обясни министърът. Според него хората не искат да спазват тежки изисквания.

"Към момента аз съм дълбоко убеден, че населените места, в които се спазват мерките, ще учат на място, там където не се спазват, ще учат дистанционно", смята министърът. Той обясни, че след началото на учебната година се наблюдава задържане в броя на ваксинираните учители.

"Законът дава голяма свобода на университетите, нямам притеснения за тях, каза още министърът. Ректорите и деканите имат много голяма свобода как да действат", допълни проф. Денков.

Образователният министър коментира и кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент. От думите му стана ясно, че това го е изненадало и притеснило.

"Не очаквах, че човек от нашите среди ще бъде кандидат на ГЕРБ", каза Денков. Той обясни, че има две основни неща, които го притесняват в тази кандидатура.

"Едното е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Второто е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование. С този акт ще имаме проблеми", смята образователният министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.