Проф. Денков: Карантинираните учители и ученици нарастват плавно

Проф. Денков: Карантинираните учители и ученици нарастват плавно

Карантинираните учители и ученици нарастват бавно и плавно. Това ни дава надежда, че ако не избухне някъде епидемичен взрив, ние ще излезем на плато и то след това ще може да се намали.Това заяви образователният министър проф. Николай Денков.

Карантинираните учители са 1, 36 %, а децата и учениците – 1,34%, посочи той. „В началото имахме сравнително бързо многократно увеличение и след това много плавно и постепенно се увеличават”, заяви проф. Денков. Той  подчерта, че има големи различия между отделните области. Например, в област Монтана в домашна изолация са около 3% от педагозите, докато в Плевен са само 0, 4%. „Това означава, че по различен начин се спазват мерките в различните места”,каза министърът.

1208 пък са паралелки и групите, които са преминали в обучение от разстояние в електронна среда. От тях 1177 са в училищата и 31 в детските градини. „Хубава е новината, че в детските градини имаме сравнително плавно нарастване”, коментира проф. Денков. Отделно има и седем училища, които са преминали изцяло към онлайн обучение. Нито една забавачка не е изцяло в ОРЕС.

8 области у нас вече са тъмночервена зона и в тях се прилага локалният подход, като допълнителни мерки се прилагат по решения на областните оперативни щабове. „В големите градове поискаха да се премени в ОРЕС. Навсякъде досега от 1-и до 4-и клас остават присъствено, а останалите класове са на ротация. В София-град взеха решение да не се преминава към ОРЕС, но това зависи и как ще се развият нещата през следващите дни”, посочи проф. Денков. Той допълни, че за начален етап се наложило преминаване към онлайн уроци за кратко само на места, в които е имало висок процент на заболели ученици. Това обаче е било отново на локален принцип.

Министърът съобщи още, че близо 3 000 училите са попълнили анкетата на МОН и са изявили желание да получат допълнителна информация отново ваксините. „Следващите 1-2 седмици за тях ще бъдат организирани срещи с медицински специалисти, за да могат да зададат въпросите си и да получат отговори на въпросите си”, разясни проф. Денков.

Междувременно от обазователното министерство съобщиха, че всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни 8 млн.лв. към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради увеличените цени на тока, парното, водата и др. Допълнителните средства ще могат да се използват за дезинфектанти, маски, тестове, термометри и др. Част от средствата ще помогнат и за покриване на увеличените режийни разходи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.