Проф. Денков: Иновациите ще са условие за държавно и европейско финансиране

Проф. Денков: Иновациите ще са условие за държавно и европейско финансиране

Наличието на иновационен потенциал и създаването на иновативни продукти ще са условия висшите училища и научноизследователските организации да получават национално и европейско финансиране в следващите години. Това каза министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по време на участието в Кръгла маса за възможностите за сътрудничество между Европейския институт за иновации и технологии и българските университети, научни звена и иновативни компании.

Той подчерта, че усилията на Министерството на образованието и науката са насочени към сближаване на научните изследвания и иновациите. Проф. Денков подчерта, че наличието на иновационен потенциал ще е основно изискване за висшите училища и научноизследователските организации при кандидатстването по проекти от Плана за възстановяване и устойчивост и по оперативните програми. „В Плана има част за изследователските университети и за реформите в БАН. В програмите си за развитие те трябва да опишат плановете си за създаване на иновации. Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентности също ще получават средства само ако имат такива планове“, посочи министърът на образованието и науката.

Той обяви, че се работи по надграждане на Закона за насърчаване на научните изследвания, за да бъдат обвързани научните разработки и иновациите. С новия закон ще се отворят възможности за повече публично-частни партньорства и ще се регулира финансирането на изследванията и създаването на модерни технологии и продукти с публични държавни средства. Същата философия ще залегне и в националните програми за наука, които в момента са насочени предимно към научните изследвания. „В бъдеще ще са ръка за ръка с иновациите и комерсиализацията на резултатите от разработките“, добави проф. Денков.

В онлайн дискусията се включиха още комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и министърът на икономиката Даниела Везиева. Комисар Мария Габриел представи пред участниците всички инструменти за насърчаване на научните разработки и иновациите на ЕК, като акцентира, че правителството полага усилия да стимулира университетите и научните организации да се възползват от тях.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.