Проф. д-р инж. Венцислав Вълчев е новият ректор на ТУ – Варна
2

Проф. д-р инж. Венцислав Вълчев е новият ректор на ТУ – Варна

Техническият университет във Варна вече официално има нов ректор. На свое заседание от 24 юни т.г., Общото събрание избра проф. д-р инж. Венцислав Вълчев за ректор на ТУ с мандат 2019-2023 година.

Новият ректор спечели изборите с мнозинство от 110 гласа още при първото гласуване (73% от гласувалите). Другите двама кандидати получиха съответно - доц. д.н. инж. Антон Георгиев - 30 гласа и доц. д-р инж. Божидар Дяков - 8 гласа. Имаше и три невалидни бюлетини.

Проф. Вълчев е утвърден в международната и национална академична и научна общност учен в областта на силовата електроника. Има издадени книги в САЩ и Китай и над 200 научни публикации в авторитетни специализирани издания. През март т.г. беше избран за ректор от академичната общност на ТУ – Варна, за да довърши прекратения от МОН мандат на бившия ректор Росен Василев.

През годините проф. Вълчев е бил зам.-ректор по „Международно сътрудничество и евроинтеграция“, ръководител на Центъра за национални и международни проекти и зам.-декан по научната дейност на Факултета по изчислителна техника и автоматизация. Провел е дългосрочни международни специализации в утвърдени западноевропейски университети в Белгия, Великобритания, Испания и др.

Заседанието на Общото събрание беше свикано и протече законосъобразно и при пълно спазване на вътрешната нормативна уредба на университета, съобщават ТУ-Варна. Работата на събранието премина по утвърдения дневен ред и при наличието на необходимия кворум.

Изборите за председател и зам.председател на Общото събрание, ректор, членове на Академичния съвет, председател, зам.председател и членове на Контролния съвет се проведоха чрез тайно гласуване, съгласно всички изисквания на Правилника за провеждане на изборните процедури в ТУ-Варна.  

Изборът на новия ректор обаче не мина и този път без скандал, след като в разгара на кандидат-ректорската кампания и 10 дни преди Общото събрание, семейният автомобил „Рено“ на проф. Вълчев осъмна със забити в предния капак и тавана му кирки. Снимка от вандалщината с колата бе публикувана на страницата във Фейсбук на професорската съпруга Светлана Лесидренска.

Зловещото посегателство, напомнящо рекета и уличната разправа на мутрите от 90-те години на миналия век в България, бе прието като опит за сплашването на проф. Вълчев, който бе обявил, че ще се кандидатира за ректор през следващия мандат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.