Проф. д-р Евгени Станимиров е новият ректор на Икономически университет – Варна
4

Проф. д-р Евгени Станимиров е новият ректор на Икономически университет – Варна

Кандидатурата на проф. Станимиров бе единствената за поста и бе номинирана два пъти – от досегашния ректор проф. д-р Пламен Илиев и Инициативен комитет от професори в ИУ.

Досега проф. д-р Евгени Станимиров бе зам.-ректор по учебната дейност и акредитацията.

Изборът на ново  ръководство на университета се осъществи след приключването на втория мандат на досегашния ректор проф. д-р Пламен Илиев и неговия екип.Общото събрание изслуша и прие отчета на ректора за изпълнение на мандатната програма в периода 2015 – 2019 г., който беше изнесен от проф. Станимиров в качеството му на зам.-ректор.

Изказалите се делегати дадоха висока оценка за работата и постигнатите резултати през изтеклите два мандата на академичното ръководство, начело с ректора проф. д-р Пламен Илиев, което беше изпратено с аплодисменти и ставане на крака от присъстващите в залата.

След обявяването на номинациите, проф. Станимиров посочи приоритетите си за развитието на ИУ – Варна: откритост в действията на ръководството, диалог и доверие, финансова устойчивост, дигитализация, интернационализация, иновативно обучение.

В своята концепция той акцентира върху ангажирането на бизнеса при проектирането и изпълнението на учебните програми; ориентацията към европейските образователни мрежи; стимулирането на предприемаческата активност на студентите и др.

Проф. д-р Евгени Станимиров е роден на 25.12.1971 г. Завършил е „Икономика и управление на индустрията“ в ИУ – Варна през 1994 г. Академичната му кариера започва през 1998 г. През 2008 г. придобива академичната степен доцент, а през 2014 г. става най-младият професор по маркетинг в България.

Бил е ръководител на отдел „Учебна дейност, а от 2011 до 2019 г. – зам.-ректор по учебна дейност и акредитация, както и ръководител на катедра „Маркетинг“. Преподава широк спектър учебни дисциплини, част от които се изучават за първи път у нас, като по всички от тях проф. д-р Е. Станимиров има издадени учебници и учебни помагала.

Той е утвърден и разпознаваем изследовател сред академичната общност в университета, страната и чужбина. Има над 130 публикации в специализирани издания у нас и зад граница, участва в над 50 консултантски и повече от 30 научни и изследователски проекта в България и Европа.

Ръководи съвместната образователна програма с Nottingham Trent University и е преподавател към NTU, координира от страна на ИУ – Варна програмата UIF по предприемачество, креативност и иновации на Университет Станфорд, Калифорния (САЩ).

Ръководи успешни докторанти и членува в множество научни журита, което е признание за неговата висока компетентност, коректност и академична етика. Участва в редакционните колегии на български и чуждестранни научни издания.

Член е на УС на Асоциацията на специалистите по корпоративна социална отговорност в България и на УС на Съюза на икономистите. Общото събрание на ИУ – Варна избра също свой нов председател – проф. д-р Веселин Хаджиев, както и зам.-председател – доц. д-р Слави Генов. Одобрени бяха и членовете на бъдещия Академичен съвет, предложени от новия ректор.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.