Изпълнителният директор на Фонд „Русский мир“ Владимир Кочин отличи председателя на настоятелството на Варненския свободен университет проф. д. ик.н. Анна Недялкова с почетния знак на Фонда за изключителен принос в развитието на руско-българското хуманитарно сътрудничество и по повод 10-годишнината от създаването на Руския център във ВСУ „Черноризец Храбър“.

Отличието бе връчено по време на откриването на XI Международна квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чуждестранен“, в която участват студенти и преподаватели от 12 от най-добрите европейски университети. Международната школа се провежда под патронажа на председателя на настоятелството на Варненския свободен университет проф. д.ик.н Анна Недялкова и президента на университета доц. д-р Красимир Недялков.

С медал за успешната си дейност в разпространението на руски език и култура в България и Европа Владимир Кочин отличи и екипът на Руския център на университета, с ръководител на проф. д-р Галина Шамонина. „Гордеем се с високото качество на преподаване във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Гордеем се, че имаме такъв партньор в България“, сподели по време на откриването на форума Владимир Кочин.

Той допълни, че Фондът ще продължи да подпомага развитието на Международната квалификационна школа във Варна, тъй като проектът вече е международен, обединява млади русисти от Европа, а така също е високо оценен от Общинския съвет на града и е носител на престижната награда „Варна“. 

„Школата събра в България представители от различни страни, обединени не само от интереса си към научния подход в областта на руската лингвистика, литература и превод, но и от развитието на руския език в страните по света“, каза пред участниците и организаторите Олга Широкова - зам.-директорът на представителството на „Россътрудничество“ за България- дългогодишен партньор на образователното събитие.

„За изминалата декада Школата се утвърди като авторитетен научно-методически център, осигуряващ специализирана подготовка на преподаватели-русисти от различни страни на Европа и света. Съвременните методически обучения, високо квалифицираните преподаватели, постоянния стремеж към високи резултати и безусловната любов към великия и могъщ руски език прави Школата център на внимание и демонстрира по света езиковото богатство“, коментира генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов.

Шефката на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова поздрави присъстващите от името на кмета на Община Варна, Иван Портних и коментира, че Школата е устойчива образователна марка в обучението по чужди езици, която допринася за имиджа на града като иновативна образователна дестинация.

Президентът на Варненският свободен университет доц. д-р Красимир Недялков пожела на участниците в XI Международна квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд“ да извлекат максимална полза за професионалното си израстване и да открият нови мотиви за работата си в тази област. Той изтъкна факта, че школата се превърна в устойчива образователна марка на университета  през изминалите  11 години и има 619 випускници от 30 европейски и азиатски университети.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

2 898 първокласници от Варна тръгват на училище

2 898 първокласници от Варна ще прекрачат училищния праг през учебната 2019-2020 година. Общо 32 320 са учениците във варненските общински училища, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“.