Проф. Червенякова: Има недостиг на кадри в здравната система

Проф. Червенякова: Има недостиг на кадри в здравната система

Има недостиг на кадри в здравната система. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести проф. д-р Татяна Червенякова.

По думите й съсловието приема ситуацията напрегнато, защото данните, които излизат, показват, че има заболели лекари, медицински и немедицински персонал, който е в лечебните заведения. "Трудно е, защото наистина има хора и не достигат кадрите в здравната система", каза тя. По думите й ситуацията е трудна, защото вирусът е по-заразен, ваксиналното покритие е ниско, а хората не могат да бъдат убедени, че на определени места трябва да се спазват мерки и всичко това води до увеличен приток на болни в лечебните заведения. Според проф. Червенякова опитът през изминалите 18 месеца ще бъде от полза.

В Инфекциозна болница заетите легла с пациенти с коронавирус са между 50 и 60 от общо 96 легла, ма като става дума средно тежки и тежки случаи.

"Много често пациентите дори в средно тежки и тежки случаи отказват да постъпят в болница. Аз категорично мога да кажа, че леките форми ние няма как да ги приемаме, защото ангажират легла, които са необходими на пациенти, които са в критично състояние", каза проф. Червенякова.
Тя обясни още, е няма съществена разлика в клиничната картина на новия щам на вируса. Типичните симптоми са засягане на горните дихателни пътища, висока температура, суха кашлица. Професорът подчерта, че умората и липсата на апетит са по-специфични симптоми. Инфекционистът обясни, че в момента е лечебното заведение им две деца с  COVID-19. "Едното дете е на около година, другото - малко по-голямо, състоянието им не е критично. Нямаме леталитет в детската и кърмаческата възраст. Общо взето децата не боледуват толкова често и при тях клиничните симптоми бързо се овладяват", каза проф. д-р Червенякова. Според нея се спекулира с науката и практиката. Възможно е ваксинирани пациенти отново да се заразят, но те ще прекарат болестта много по-леко. Проф. д-р Червенякова заяви, че в Инфекциозна болница има достатъчно количество ремдесевир.

"Клиничните проучвания ясно показват за ремдесевира, че той може да скъси симптоматиката, да намали престоя в лечебното заведение, но в никакъв случай няма да предотврати развитието на тежки форми. Трябва да се прецизира неговото даване рано, а пациентите пристигат в болниците късно, на петия-шестия ден", подчерта лекарят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.