Проф. Бозуков: Трябват икономически стимули за поемане на еко ангажименти в земеделието

Проф. Бозуков: Трябват икономически стимули за поемане на еко ангажименти в земеделието

На фермерите следва да бъдат предоставени адекватни икономически стимули за поемане на екологични ангажименти. Това е начинът те да бъдат компенсирани заради налаганите по-високи екологични стандарти за селскостопански продукти и храни. Това заяви служебният министър на земеделието проф. д-р Христо Бозуков по време на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Лисабон, Португалия, съобщиха от земеделското ведомство. 

Според него, за да се осигури стабилността на аграрния отрасъл в дългосрочен план, е необходимо да продължават да се търсят възможности за намаляване на социално-икономическите различия между държавите,  регионите и отделните производители. Той посочи, че инструментите на политиката е необходимо да бъдат по-гъвкави и съобразени в оптимална степен със специфичните особености и нужди на всяка една от държавите членки.

„Темата за продоволствените системи, иновации и управление на природните ресурси е изключително актуална както в условията на продължаващата пандемия от COVID-19, така и с оглед навлизащата в крайния си етап реформа на Общата селскостопанска политика“, отбеляза проф. Бозуков, като допълни, че България счита, че в рамките на процеса на преход към „зелена икономика“, осигуряването на адекватно финансиране е от съществено значение, тъй като ще намали и риска от изоставяне на земеделски дейности и обезлюдяването на селските райони.

„Необходимо е да укрепим  този финансов инструмент, който в бъдеще ще има още по-голям принос и в изпълнението на екологичните цели и биоразнообразието, посредством спазването на изискванията на засилената условност. Затова за нас е притеснителен прагът от 10% задължително преразпределение на средствата за директни плащания. Комбинирането му със завишения процент за еко схеми води до

прекомерно намаление на базовата подкрепа на земеделските стопани

и до нарушаване на баланса между трите вида устойчивост – икономическа, социална и екологична. Минимален задължителен процент от 7,5% за преразпределение на плащанията е балансирано решение“, обясни земеделският министър. Той подчерта още, че обвързаната подкрепа, която е другият инструмент за постигането на социалната и икономическа устойчивост на сектора, трябва да бъде запазена най-малко на настоящото ниво от 13+2%.

Проф. Бозуков обобщи, че ефективното  управление на водните ресурси е едно от най-сериозните предизвикателства пред сектора. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.