Проф. Балтов: 100 медици от „Пирогов“ са с COVID-19, болниците изнемогват

Проф. Балтов: 100 медици от „Пирогов“ са с COVID-19, болниците изнемогват

Около 100 медици от „Пирогов“ са заразени с COVID-19, като повечето от тях са в добро общо състояние, на домашно лечение, но около 25 са в среднотежко състояние. Това обяви шефът на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

"Отделили сме един цял етаж, който ще бъде с 30 легла само за лечение на персонала", каза проф. Балтов пред БНТ. Той отчете още, че в момента на лечение в "Пирогов" са 90 пациента с коронавирус като 5 са на интензивна терапия - интубирани в реанимация. "Отделението е пълно, но то е пълно динамично, защото всеки ден се изписват и приемат пациенти", отбеляза проф. Балтов. И добави: "Смятам, че много повече трябва да се тества и бързите антигенни тестове ще направят точно това и затова и искаме да ги популяризираме и да бъдат взети във всички болници, защото бързият антигенен тест дава една много добра картина. Той ни позволява да направим триажа на пациента в рамките на от 15 до 20 минути.". По думите му натоварването и капацитетът на болниците доближават предела на възможностите. Проф. Балтов коментира, че голяма част от натоварването на болниците може да бъде поето от личните лекари. Те според него могат да правят първичното диагностициране, което определя какво е състоянието на пациента. Според директора на най-голямата спешна болница у нас мерките не са ненавременни, въпреки че "вече 8 месеца се борим с тази зараза, така че всички ние знаем много за нея и по-добре сме подготвени, болниците са заредени с каквото е необходимо". "Виждате, че и частните болници започнаха вече да се включват, въпреки че признават, че досега не са го правили. "10% от леговия фонд в България трябва да бъде заделен за такава инфекция, защото нейното разпространение за съжаление не стига, проблемът е, че хората не разбраха, че ние започваме да изнемогваме", подчерта проф. Балтов. Той каза, че само в четвъртък през "Пирогов" са минали около 70 човека с коронавирусна инфекция, от които на 26 души е направен скенер, всички останали са минали през триаж, направени са кръвни изследвания, рентгенови снимки и е дадена съответната терапия за вкъщи с рецепта, която да може да бъде изпълнена. „В момента тези, които са били на смяна са повече от 200 човека, не говоря за тези, които са в отделенията за COVID болни“, отбеляза проф. Балтов. И поясни, че в "Пирогов" доброволците ще бъдат не в COVID зоните, а примерно дезинфектори и целта е да са на места, не толкова засегнати от коронавирусна инфекция, но при "едно дифузно разпространение, което има в момента в София, едва ли някой може да бъде 100% застрахован".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.