Проф. Асен Балтов: Възможно е да изпишем двама излекувани в петък

Проф. Асен Балтов: Възможно е да изпишем двама излекувани в петък

Необходими са ни бързи тестове за скрининг на пациенти с други заболявания, за да е спокоен персоналът

Спазването на самоизолация и карантина е отговорно поведение към цялата нация, казва в интервю за "Монитор" изпълнителният директор на „Пирогов”

Във връзка със ситуацията с COVID-19 „Монитор“ започва да ви представя директорите на едни от най-големите болници у нас, които са на първа линия и се борят със заразата от коронавируса. Днес имате възможност да прочетете разговор с директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

- Проф. Балтов, какви дарения е получила болница „Пирогов” към момента?

- Към момента постъпилите парични дарения в „Пирогов” са около 1,5 млн. лева - апаратура, защитни предпазни средства, медицински консумативи и лекарства за над 900 хил. лева. В сряда прокуратурата дари 131 хил.лева, събрани от прокурори, следователи и съдебни служители от цялата страна. 10 000 лв. от тази сума са лично дарение от главния прокурор Иван Гешев. 

- От какво още има нужда спешната университетска болница?

- Нуждаем се от допълнително количество бързи тестове. По отношение на тях има известна неяснота, но те служат по-скоро като скрининг при постъпването на пациентите. Бихме искали всички нови хоспитализирани с други заболявания освен коронавируса да бъдат тествани, защото така екипите ни ще бъдат по-спокойни. Неминуемо след един месец ще се стигне дотам да има хора, които са преболедували коронавируса безсимптомно, но някои от тях биха могли все още да са вирусоносители. Вирусът трябва да се хване навреме, за да не се разпространява инфекцията. Затова и най-необходими към момента са ни тези бързи тестове. Независимо че сега потокът на пациентите намалява към всички болници, неминуемо ще се стигне до повишаване на имунитета на населението към коронавируса, както се получава при контактуването с вирусите. Това пък ще доведе до повече пациенти с други заболявания, които сега се въздържат да идват. Те пак ще започнат да търсят медицинска помощ. За тях са нужни бързи тестове.

- Кога се очаква да се създаде относително масов имунитет на населението към коронавируса?

- След около един месец. Става дума за имунитет при хора, които са го изкарали безсимптомно. Независимо от това трябва да им се направи скрининг, за да се установи, че не са вирусоносители и не разпространяват заразата. Затова е важно до края на обявения период хората да си стоят по домовете, да се самоизолират, да намалят контактите, максимално да се намали възможността за заразяване. Затова и очакваме повече граждани с отложено лечение на други заболявания да започнат да идват отново след месец, те трябва да бъдат запазени. Сега, предвид ситуацията, при нас идват предимно спешни състояния, които не могат да бъдат отложени.

- Каква е готовността на „Пирогов” за приемането на повече случаи с COVID-19, какво още е необходимо?

- В „Пирогов” са разработени два сценария. Първият е за по-малко заразени, по който се действа в момента. Направили сме разпределение на два етажа в Клиниката по токсиколоия, която е в самостоятелна сграда. В момента на втория етаж са игнорирани хората от екип, който лекува четирима пациенти на апаратна вентилация в тежко и в крайно тежко състояние. На първия са осем пациенти със средно тежко към тежко състояние и на спонтанно дишане, но се нуждаят от допълнително подаване на кислород през маска. Те са на новата терапия, за която се знае, че действа. Ако нещата се задълбочат, сме определили още една самостоятелна клиника със собствен вход и изход. В нея ще можем да поставим 16 реанимационни легла с апаратна вентилация при необходимост и още 16 за средно тежки и тежки случаи, но които не се нуждаят от апаратура. При най-тежкия вариант имаме нужда от апаратна вентилация. Надявам се никога да не се стигне до него предвид мерките, които взе щабът – сериозна карантина, самоизолация и ограничаване на движението на хората. Иначе имаме готовност всички легла, за които говорих, да направим реанимационни с респиратори, за да поддържат пациентите на апаратна вентилация. В такъв случай бихме могли да отделим друго място, вероятно цялата Клиника по вътрешни болести, където ще се лекуват средно тежките случаи. Ние в „Пирогов” сме изключително внимателни и правим всичко възможно, за да няма разпространение на заразата. Изолирали сме нашите екипи в средата, оборудвани са много добре с предпазни средства. Независимо от това не им разрешаваме в продължение на 14 дни да излизат от нея. Те живеят на друг етаж, в друго пространство, там спят. Престояват под карантина, взимат им се проби, за да се докаже, че нямат заразяване.

- Имате ли вече излезли медици от карантината?

- Първите пет човека, които бяха изненадващо вкарани в ситуацията при първите случаи на болни, вече преминаха тази процедура. В петък очакваме техните проби и ако няма нищо, ще могат да се върнат отново на работа. Младото семейство реаниматори, които до вторник бяха в средата, вече са под домашна карантина от 14 дни, след което ще се върнат, ако всичко е наред. До края на деня (бел. ред. - в сряда) очакваме да излязат първите проби на двамата ни пациенти, които са в по-добро състояние. Ако те са отрицателни, ще им пуснем втори. Надявам се, че до края на седмицата, до петък, ще имаме и първите хора, които вече няма да са вирусоносители след лечение в „Пирогов”, т.е. да не могат да предават коронавируса.

- Имате ли достатъчно медици в случай на сценарий №2?

- Да. Имаме подготвени около 60 човека, които ще работят на екипен принцип. Необходимо е реаниматорите да са повече, защото, когато има повече хора на апаратна вентилация, грижите са повече. Обикновено един екип отговаря за две реанимационни легла. Ако се наложи трима да са на интензивни грижи, лечение и реанимация, тогава задължително трябва и втори екип, както вече сме направили в Клиниката по токсикология, където на апаратно дишане вече са четирима души.

- Обявихте кампания за набиране на доброволци – дезинфектатори. Колко човека се отзоваха?

- Четиридесет са. На този етап дезинфектаторите са ни от изключителна необходимост. Благодарение на тях поддържаме изключително добра хигиена на всички сгради и общи части, аудитории, кабинети и други помещения. Ако се наложи да обявим кампания за екипи в среда, то ще разчитаме най-вече на колеги първо от нашата, а после и от други болници. Много важно е хората да изпълняват препоръките на щаба, да не излизат без необходимост от вкъщи, да не се събират на групи, а завърналите се от чужбина да са в 14-дневна карантина. Само ще припомня как тръгнаха първите два случая, които завършиха с фатален край. Жена се върна от Италия, когато там вече имаше епидемия, но вместо да се самоизолира, тя беше с голяма фамилия от 28 човека на рожден ден. Повече от половината бяха заразени, включително един от музикантите. Двама души от тази компания заплатиха приятното прекарване с живота си. Затова самоизолацията е изключително необходима, още повече по отношение на хората, завърнали се от чужбина. Такова поведение е отговорно не само към себе си и най-близките си, но и към цялата нация. Хората трябва да разберат, че това се изисква не защото някой някому е сърдит, а за да може да поддържаме хигиена с хората и хигиена в отношенията ни.


Визитка:

Роден е на 19 септември 1966 г. в София

Завършил е Медицинския университет през 1994 г.

Две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на „Пирогов“

От 2006 до 2013 г. е част от екипа на ВМА като ординатор в катедра "Ортопедична травматология и реконструктивна хирургия“

Преди да бъде избран за директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ през 2017 г., е шеф на Първа травматологична клиника в болницата

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.