Проф. Асен Балтов: Първите дози от COVID ваксината ще са за работещите на първа линия

Проф. Асен Балтов: Първите дози от COVID ваксината ще са за работещите на първа линия

С новите мерки гоним плато от 2000 случая на ден, заяви шефът на "Пирогов" в интервю за "Телеграф"

  • Възрастните хора в социалните услуги и МВР също с приоритет при имунизациите, до 15 декември ще изготвим график
  • При нас на първа линия са 500 колеги преборили коронавируса, които имат антитела
  • Следващата седмица отивам да даря кръвна плазма
  • Излекувахме 660 пациенти за месец

- Проф. Балтов, голям интерес предизвика новината, че Пирогов търси санитари и предлага 3000 лв. заплата. Намериха ли се желаещи?

- Желаещи има много, но повечето не отговарят на определените от нас критерии – да са под 65 години, да са изкарали COVID-инфекцията и да имат антитела. До момента имаме назначени 4-ма души. Продължаваме да търсим.

- Пирогов задели 50% от легловия си фонд за лечение на пациенти с COVID. Колко заразени лекувате в момента?

- В момента са настанени 396 пациенти с коронавирус, разделени в 13 клиники. От тях 50 са в крайно тежко състояния в реанимациите, като 41 са интубирани.

При натискът, който продължи през целия ноември месец, имахме 6400 пациенти преминали през фургоните за триаж, над 1000 хоспитализирани и 660 излекувани.

Правим всичко възможно да поемем всеки, който търси помощ при нас, говорим за средно-тежки и тежки случаи. Останалите, които идват, преминават през изследвания, дава им се рецепта и се насочват за домашно лечение с проследяване от общопрактикуващия лекар. При влошаване на тяхното състояние, те винаги могат да се върнат за лечение в болницата и да бъдат хоспитализирани.

- А продължава ли тенденцията част от заразените да отлагат твърде дълго търсенето на медицинска помощ?

- Да, продължават тези случаи. Голяма част от възрастните хора, които идват са със закъснение 10-14 дни от започване и развитие на инфекцията, което говори за едно сериозно забавяне на диагностиката и лечението в домашни условия. Надявам се, с безплатните PCR тестове, за които личните лекари вече започват да издават направления, този процент да намалее и повечето хора да се диагностицират навреме.

- Как най-често пристигат пациентите в „Пирогов“ – с линейка или на собствен ход?

- През целия месец ноември по-голямата част от пациентите идваха сами да търсят помощ в „Пирогов“. Ако от Центъра за спешна медицинска помощ бяха насочвани около 20 пациента на ден, всички останали около 30 до 40 дневно, бяха самонасочили се.

- По време на редовните брифинги в четвъртък, отчетохте, че има хора, които се подлагат на бързи антигенни тестове, но при отчитане на положителен резултат отказват да си направят PCR за потвърждение…

- Това, което направихме в „Пирогов“ – всеки, който идва и иска да бъде тестуван с бърз антигенен тест, което се прави абсолютно безплатно, оставя своите данни и е предупреден, че при положителен резултат, трябва задължително да се направи и PCR тест. Така че ние се опитваме максимално да намалим броя на хората, които не са регистрирани в системата и до момента нямаме случай на отказ.

- През ДКЦ-та обаче също преминават много пациенти и не всички, които получават положителен резултат от бързия тест, се подлагат на писиар за потвърждение. Защо според вас, за да не бъдат поставени под карантина или по друга причина?

- Много малко са хората, които отказват PCR, за да не бъдат вписани в Единната информационна система и съответно карантинирани. Може би около 10% са тези хора. Останалите осъзнават, че това е важно, защото в противен случай поставят семействата, близките и колегите си в риск.

- За денонощието от неделя до понеделник вечерта имахме нов черен рекорд от 221 починали. Кога очаквате новите мерки, които са в сила от петък, да дадат положителен ефект и да намалят броя на жертвите?

- Да, случаите наистина са много, но те не са за 24 часа. Много от болниците в страната не отчитат през събота и неделя и подават информация в понеделник, затова обикновено във вторник получаваме обобщена цифра. Увеличението на смъртните случаи беше предвидимо и ще продължи дори и през следващите дни, въпреки въведените мерки.

Броят на смъртните случаи ще намалява много по-бавно от броя на заразените.

Очакваме спад на смъртността не по-рано от две седмици от този момент нататък.

- Казахте, че първият ефект ще бъде върху намаляване в броя на заразените. Какви са най-смелите ви очаквания за 21 декември, когато изтича първоначално обявеният срок на мерките?

- Това, което много искаме да се случи е, ако всички спазват мерките, случаите да намалеят наполовина поне, т.е да счупим кривата и да достигнем едно стабилно плато от по 2000 случая на ден. Това не е малко, но със сигурност ще даде на системата глътка въздух и ще позволи всички хора да получат адекватно и навременно лечение.

- В същото време мерките няма да паднат изведнъж, а се предвижда постепенно разхлабване…

- Изключително премислен ход е училищата да не отварят до началото на януари. Мерките се сливат с Коледната ваканция на учениците и това ще позволи част от тях да се върнат в класните стаи след 4 януари, като различните класове ще преминават от дистанционно на присъствено обучение по график и на няколко етапа. Това е изключително важно, защото тази скрита заболеваемост от коронавирус, за която говорим, често тръгва именно от децата, които са разпространители, но в повечето случаи не проявяват симптоми.

- Координационният център в София беше затворен и в момента болниците осъществяват директна връзка по радиостанции с линейките. Това подобри ли координацията?

- Да, тази връзка работи. Всяка сутрин ние заявяваме колко свободни легла имаме и колко пациенти можем да поемем в следващите часове. Когато има необходимост за конкретен случай, също правим директна връзка помежду си и комуникираме нормално. Когато натискът е малко по-намален, както е в момента, конкретно за София, мога да кажа, че имаме много добра комуникация.

- Един от сериозните проблеми на системата е непрекъснатият ръст на заразени медицински служители. Каква е ситуацията в „Пирогов“?

- Работейки в тази среда, неминуемо се заразяваме. Въпросът е до колко успяваме да предпазим екипите си и те да не се натоварват много с вируса, т.е ако се заразят, да го изкарат сравнително по-леко. Не винаги успяваме. До момента имаме около 500 души от персонала, които са прекарали коронавирусната инфекция и това са хората, които в момента са на първа линия и които лекуват всички пациенти с COVID-19.

Средно на ден се заразяват по 5-6 колеги,

не само лекари, а медицински сестри, санитари, помощен персонал, което за една болница, в която работят 2 350 души, мисля че това е един много малък процент. Ние сме направили една много добра организация, за да поемаме всички колеги, които се нуждаят от лечение, а и много бързо да ги откриваме като случаи.

- Правите ли вътрешни изследвания за антитела на колегите Ви, които вече са преболедували?

- Да, задължително. Редовно се правят бързи антигенни тестове на персонала, при положителен резултат правим и PCR, за да се въведат в Единната информационна система. След това всички, които са преболедували преминават след 14 дни такова изследване за наличие на антитела, както по по метода ELISA, така и с един специален апарат, който имаме в „Пирогов“ за хемилуминисцентна диагностика. Всъщност, много малко от колегите нямат антитела.

- Съвсем в началото на епидемията много често говорихме за липса на предпазни облекла, защитни средства, медикаменти, апаратура. Сега всичко необходимо ли е налично?

- Да, ние имаме зареждане, което ще ни стигне за два месеца напред и постоянно поддържаме необходимата наличност. За момент имахме недостиг на медикаменти в интензивните ни звена, които се нуждаеха от миорелаксанти, но всички беше набавено в спешен порядък. Наличието на кислородна кула, която събира над 20 тона кислород в „Пирогов“, позволи да отговорим много бързо на необходимостта за разширяване на болничните легла, нуждаещи се от кислород, така че в момента поддържаме над 400 легла с кислородни точки. Консумацията на кислород за денонощие е над 5,5 тона. Представете си, може би едно промишлено предприятие харчи толкова за 24 часа.

- Миналата седмица стана ясно, че „Пирогов“ също започва да набира донори за кръвна плазма…

- Да, ние закупихме такава машина и тя в момента се намира в Кръвния център на Военномедицинска академия, където от днес (вчера, авт.бел.) започва реално набирането на плазма от донори. Повечето от тях са пациенти на „Пирогов“.

Лично аз също смятам да даря плазма,

но тъй като имам леки отклонения в показателите, се взе решение през следващата седмица да даря плазма. Този процес се случва при строги показания и в конкретни дни и е важно хората да знаят, че същото важи за лечението с плазма. То не може да се приложи на всеки пациент с коронавирус и не е панацея.

- Има обаче изискване донорите да разполагат с положителен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 40 дни преди даряването. Трябва ли това условие да отпадне?

- Не, диагностиката с PCR е задължителна за всички, които искат да бъдат донори, защото тя е гарант. Както при всяко кръводаряване се правят изследвания за хепатит, ХИВ. Това са изисквания и протоколи, които осигуряват безопасността на процеса и те са необходими.

- До края на годината очакваме първите доставки на една от ваксините срещу COVID – тази на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтек“. Тя обаче изисква специфично съхранение. Готови ли сме да посрещнем първите дози?

- В момента се създава организацията за съхранение, защото в страната имаме такива хладилни камери на -70 градуса. Все пак 120 000 бр. не е безкрайно голямо количество, така че имаме време да създадем една добра логистика за съхранение и разпределение на ваксината.

До 15 декември ще сме готови и с плана за самия процес на имунизациите – къде и как ще се извършват те.

Хората може би са забравили, но аз като малък си спомням масовото ваксиниране срещу полиомиелит. Тогава излезе капковата ваксина и буквално цялото население беше имунизирано. Така че надяваме се и сега, въпреки че ваксинирането ще е абсолютно доброволно, да има много хора, които да пожелаят да си поставят ваксина. Първите дози ще бъдат предназначени за рисковите групи – на първо място лекарите и медицинския персонал в болниците на първа линия, възрастните хора, които са под социален патронаж, работниците в тези социални звена, МВР и след това постепенно всички останали.

- Проф. Балтов, а чисто човешки как се справяте с тази ситуация, с напрежението, умората?

- Изобщо не се замислям какво ми коства. Минаха 9 месеца, вероятно ще минат още поне 5, така че до началото на април-май, ние не трябва да се поддаваме на напрежението и умората. Смятам, че всяко усилие, всяка казана дума в такава ситуация има значение. Затова няма да се уморя да повтарям едно и също. А виждате, че и тенденцията започва да се обръща.

Много повече хора признават, че коронавирусът съществува и спазват мерките.

Нараства и броят на хората, които искат да се ваксинират. Знаете, че и там имаше много сериозен процент на недоверие, но с всеки изминал ден, то намалява. И това е смисълът на енергията, която влагаме в апелите си. Защото когато дава резултат, значи усилията не са били напразни.

- Като споменахте апел, какво искате да кажете на нашите читатели?

- Следващите три седмици са изключително важни. Но три седмици са нищо в сравнение с един човешки живот. Затова моля ви, спазвайте мерките, носете маски и не забравяйте за дистанцията и дезинфекцията. Само това ще ни даде възможност да се преборим с тази инфекция.

- А на вашите колеги, както в „Пирогов“, така и в цялата страна?

- Желая им да са много здрави и да не губят тази енергия, с която работят в момента. Дълго време бяхме хулени, че медицината в България не е на ниво. Но сега се видя, че българските лекари, медицински сестри, санитари, лаборанти и всички работещи в системата на здравеопазването, са готови да дадат всичко от себе си, за да спасят човешки живот. Те работят на изключително високи обороти, от месеци не са почивали, но остават на първа линия в борбата с коронавируса. На колегите от „Пирогов“ изказвам безкрайната си благодарност, за всичко, което правят денонощно. Те доказаха, че „Пирогов“ е болница, която може да се справи с всичко.

Това е той:

Проф. Асен Балтов е роден на 19 септември 1966 г. в София

Завършил е Медицинския университет през 1994 г.

Две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на „Пирогов“

От 2006 до 2013 г. е част от екипа на ВМА като ординатор в катедра „Ортопедична травматология и реконструктивна хирургия“

Преди да бъде избран за директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ през 2017 г., е шеф на Първа травматологична клиника в болницата

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.