Проф. Асен Балтов: Бих станал донор на кръвна плазма за лечение на COVID-19

Проф. Асен Балтов: Бих станал донор на кръвна плазма за лечение на COVID-19

Втори пик има, броят на активните случаи е голям

  • В началото на месеца имахме 10 дни без пациенти с коронавирус, общо през отделението ни са минали над 200
  • PCR тестовете са защитната стена на болницата, 72 от колегите бяха заразените през първата вълна

- Проф. Балтов, има ли втори пик на коронавирус в страната?

- Според мен да, защото по време на първата вълна имахме най-голям брой активни случаи и към 17 май, те бяха малко над 1500. Сега са над 1600. Така че ръстът на регистрираните положителни проби доведе и до това увеличаване на активните случаи, което е показателно. В същото време се забелязва, че са по-малко пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение на апаратна вентилация. От всички случаи с доказана коронавирусна инфекция по PCR методиката, голяма част остават на на домашно лечение под карантина.

Хоспитализират се 20-25% от пациентите, като в момента под 5% от тях са на интензивно лечение. Докато преди този процент беше около 15.

И затова казваме, че се заразяват много хора, но силата на вируса като че ли е по-слаба. Но това не е константно, всяко правило си има изключения, а в медицината, както и при коронавируса, нищо не е 100% сигурно. Видяхме, че имаше и много млади хора, които са заразени и прекарват инфекцията изключително тежко. И в момента има такива на апаратна вентилация. Така че не можем да говорим за абсолютно точен и ясен алгоритъм на поведение. Въпреки това към днешна дата вече са ни ясни много повече неща, знаем как да лекуваме тези пациенти, но все още имаме тежки случаи, макар и по-малко.

- Броят на хоспитализираните обаче нараства, в края на миналата седмица имахме 290 случая, а сега вече са над 340…

- Неминуемо с увеличаването на заразените, ще се увеличава и броят на хоспитализираните. Сухата статистика е точно това – колкото повече са положителните проби, толкова повече са пациентите в болница и потенциалните усложнения, които налагат интензивно лечение.

- Говорейки за статистика, за едно денонощие регистрирахме рекорден брой починали – 8 души. Свързано ли е това с подценяване на симптомите и по-късно достигане до лекарска помощ?

- Свързано е косвено. Факт е, че изведнъж хората повярваха, че опасността е отминала и вече няма нужда да спазват трите „Д“ – дисциплина дистанция и дезинфекция. Не е изненадващо, че това доведе до нарастване в броя на заболелите, което от своя страна води до увеличаване на възможността вирусът да засегне хора с придружаващи заболявания, при които по-често се стига до летален край. Но има починали пациенти и без съпътстващи диагнози, особено от мъжки пол, при които се налага интензивна терапия и за съжаление при някои от тях също се стига до летален изход.

- От началото на епидемията до сега, имало ли е момент, в който да няма хоспитализирани с коронавирус в „Пирогов“?

- Да, имаше такъв момент. Ние първоначално поехме големия удар. При първата вълна в „Пирогов“ са лекувани повече от 270 пациента с коронавирусна инфекция и още около 200 с недоказана, но подобна клинична симптоматика. В началото на юни броят на пациентите намаля драстично и в рамките на десет дни между 2-ри и 12-ти юни, при нас нямаше нито един пациент с коронавирус. За съжаление този период беше кратък и сега отново нараства броят на приетите пациенти в Клиниката по Токсикология в „Пирогов“, която е отделна сграда и там е обособено COVID отделението. В момента там са настанени за лечение 19 пациенти и 1 пациент е на апаратна вентилация в крайно тежко общо състояние.

- Много хора си обясняват ръста на случаите с увеличаване в броя на изследваните проби…

- През последните седмици бяха регистрирани клъстери на коронавируса, което доведе и до увеличаване в броя на необходимите тествания. Защото принципът е да бъдат изследвани всички контактни лица от първи ред, а колкото повече са те, толкова по-голям е шансът сред тях да има положителни. Така че, нещата са свързани. Това до голяма степен зависи и от условията, при които вирусът е предаден. Защото, ако един новооткрит пациент с коронавирус е имал близък контакт единствено в семейството си, ние ще тестуваме 4, максимум 10 души, които са от първи и втори ред и са потенциално заразени. Когато обаче е заразена една публична личност, като Григор Димитров, който има много повече контакти и в рамките на едно денонощие може да се види със 150-200 човека, тогава откриването на лицата от първи ред е много по-трудно и неминуемо се увеличава броят на направените тестове. А през последните две седмици видяхме и други публични личности, които са заразени и техните контактни лица, също са били изследвани.

- Говорейки за изследване, няма как да не засегнем и спорния въпрос за PCR тестовете при прием в болница. От БЛС излязоха със становище, че това е необходимо, а от МЗ са категорични, че не може да бъде условие за хоспитализация. Постави се и въпросът кой трябва да заплаща тестовете. Какво е вашето мнение?

- Моето мнение не се е променило от началото на месец юни. Аз съм издал заповед в „Пирогов“, че всеки постъпващ пациент в болницата, независимо дали е планове или спешен, задължително дава проба за PCR. Изследването обаче не се плаща от пациентите, а е за сметка на болницата.

Това за мен е изключително важно, защото позволява да направим една защитна стена още на входа на болницата.

По този начин ние успяваме не само да контролираме влизането на контактни или заразени пациенти, а и по този начин предпазваме собствения си персонал. Защото при първата вълна, голям проблем за „Пирогов“ бяха заразените колеги от персонала, в следствие на приет пациенти, които са приети по спешност със съвсем друга диагноза, най-вече хирургични и урологични случаи. Тогава пациенти, които не показваха абсолютно никакви симптоми, но са били разпространители на коронавируса, заразяваха много хора, които са били част от екипа и които са ги лекували. Имахме три такива клъстера – два в хирургията от по 14 човека и един в урологията с 18 заразени колеги, в следствие на точно такива пациенти. Ние достигнахме до 72 души заразени от персонала на „Пирогов“. Точно поради тази причина въведохме PCR тестовете. Що се отнася до плащането, за мен е по-притеснително е тестването на колегите. Всяка болница трябва да изследва персонала си, а в „Пирогов“ работят около 2300 души. Поне веднъж месечно тези хора трябва да преминават през PCR диагностика. А засега ние не знаем дали и как ще бъдат плащани тези тестове.

- За какви суми говорим?

- Ние ги правим в пул система, което сваля цената на единичния тест. Около 60 лева е цената на „Пирогов“ за един PCR тест. Ако чрез системата на пуловете с един PCR тест успеем да тестуваме четирима колеги, т.е да направим пул система, разходът ще е 15 лв. на тестуван от персонала човек. Това са разходи, които не са малки, имайки предвид, че тази инфекция няма да изчезне през следващите 1-2 месеца и вероятно ще се наложи тестването да бъде правено рутинно през следващите шест месеца за целия персонал.

- Споменахте пул системата, пациентите също ли се изследват на този принцип?

- Да, събират се няколко проби, които се изследват заедно, но в момента, в който пулът покаже положителен резултат, хората се изследват по отделно в единични проби. Това отново е за сметка на болницата. Но за нас наистина е важно, ако има заразени да се установяват още на входа, за да не допуснем разпространение вътре в болницата. Защото от началото на месеца имаме повече от 10 пациента, които са хванати с положителен тест без никаква симптоматика.

- В момента имате ли заразени медици в „Пирогов“?

- Не, в момента за щастие нямаме. 72-мата колеги, които бяха заразени вече са изчистени от вируса. Тук влизат лекари, сестри, санитари, лаборанти и немедицински персонал. Всички те са се възстановили напълно.

- Вие обаче сте в 14-дневна карантина въпреки двата отрицателни PCR теста. Какво наложи това?

- Наложи се, защото съм контактен от първи ред. Бил съм на маса до пациент, за когото преди по-малко от две седмици се разбра, че е положителен за коронавирус. Той е доказано заразен с PCR, рентгенова снимка, скенер и е хоспитализиран в болница. Така че аз трябваше да се карантинирам. Бил съм повече от 1 час с този приятел и това води след себе си риск, аз също да съм носител и разпространител на заразата.

- Значи става въпрос за личен контакт?

- Да, не е свързано с работното ми място, изцяло личен контакт е. Аз смятам, че всеки човек, който е отговорен не само към собственото си здравето, но и към близките, семейството и колегите си, трябва да предприеме необходимите мерки.

- Кога изтича вашата карантина и какво ще направите когато отново сте „на свобода“?

- Надявам се на 29 юни карантината да приключи. Задължително ще си направя още един PCR тест преди да се върна на работа, а след това ще се подложа и на метода, който изследва количеството на антитела. Най-вече ни интересува наличието на имуноглобулин G, което ще ми позволи да стана донор на кръв и плазма.

- Това означава ли, че възнамерявате да дарите плазма за лечението на пациенти с коронавирус?

- Разбира се, стига да съм подходящ и да имам достатъчно антитела, с най-голямо удоволствие ще го направя.

- С нарастването на случаите се заговори и за клиничната пътека за лечение на COVID-19. В момента здравната каса плаща малко над 600 лв. на пациент. Достатъчно ли е това за покриване на разходите?

- Ако средно се погледне колко струва един пациент на „Пирогов“, който е лежал и е бил лекуван по коронавирусна пътека, ще се види, че тази сума е крайно недостатъчна. Защото самата инфекция протича изключително сложно и тежко.

Няма пациент, който да лежи по-малко от 10 дни, в повечето случаи са две седмици.

Така че сумата при всички случаи не покрива разходите, още повече, ако се добавят и минимум 3 PCR теста – един при приемането, един в средата на лечението и един в края, защото без отрицателен тест не можем да изпишем пациента. Ако добавим антибиотичната терапия, леглодните и хранодните, това води до обезценяване на клиничната пътека. Така че тя не е достатъчна като финансиране, но аз лично не мога да дам примерна цена и да кажа колко би трябвало да струва такава клинична пътека.

- В „Пирогов“ много често идват и здравно неосигурени пациенти. Имахте ли такива, които са заразени с коронавирус и кой плаща за тяхното лечение?

- Имахме такива случаи. Здравната каса не покрива лечението на неосигурени пациенти с коронавирусна инфекция, но ние можем да си позволим да поемем разходите за тях, тъй като до момента здравната каса финансира лечебните заведения с 85% от очакваните постъпление в неепидемична обстановка. На този етап ние не сме достигнали този оборот на месец спрямо лимита ни, така че към момента финансирането на клиничната пътека за COVID не е проблем за „Пирогов“. Още повече, че министър Ананиев обяви, че този начин на финансиране ще се запази поне до края на септември. Ако броят на болните драстично се увеличи, тогава тези 85% няма да стигнат и това ще доведе до финансови проблеми. Но на този етап успяваме да покриваме разходите.

- Ако трябва да направите равносметка на случилото се от март месец насам, каква би била тя?

- Ние преминахме през няколко етапа – първият беше страх, вторият  обучение, а третият свикване с ежедневната работа. Подобрихме алгоритмите си, например първоначално ние държахме екипите денонощно в COVID отделението, докато сега знаем, че това не е необходимо и в момента се дават 12-часови дежурства, което пък позволява на хората, които работят в тази среда да почиват, защото иначе умората беше много голяма. През COVID отделението преминаха повече от 200 болни, а през реанимацията за COVID пациенти, преминаха повече от 40.

Така че, ако говорим за равносметка, може би най-важното е, че аз съм изключително горд с моите колеги.

В „Пирогов“ на първа линия бяха предимно младите специализанти, които не се огънаха нито за момент. Те са бъдещето на „Пирогов“.

Това е той:

  • Роден е на 19.IX.1966 г. в столицата
  • През 1994 г. завършва МУ – София
  • Специализира ортопедия и травматология в “Пирогов”, където работи до декември 2006 г.
  • До февруари 2013 г. е лекар във ВМА, след което се връща в “Пирогов”
  • До назначаването му за директор на университетската болница по спешна медицина през февруари 2017 г. е началник на I травматологична клиника
  • Член е на наши и международни професионални организации
  • Председател е на Българската ортопедична и травматологична асоциация

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.