Проф. Ангел Димитров: Беше затегнат възелът на неразбирателството с колегите от РСМ

Проф. Ангел Димитров: Беше затегнат възелът на неразбирателството с колегите от РСМ

"На последната ни среща беше затегнат символичният възел на неразбирателството с нашите колеги от РСМ". Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, той е и първият посланик на България в Скопие след обявяването на независимост на страната от Югославия. 

Проф. Димитров подчерта, че участниците от РСМ в Комисията демонстрират нежелание да се водят конкретни разговори по конкретни теми с конкретни аргументи:

"Всичко при тях напоследък се свежда до общи думи и теоретични рамки, в които конкретното го няма. Затова няма и академична дискусия и възможност да се стигне до някакво решение".  

 По думите му има намек за отстраняване на оценката за работата на Комисията от междуправителствените разговори:

"Нещо, което е в противоречие с Договора за приятелство и добросъседство между България и Република Северна Македония".

Историкът посочи, че в прочита на македонските му колеги има "изместване от нормалния образователен подход, при който трябва да бъдат представени всички гледни точки на различните участници в събитието, ако автентичните документи позволяват това":

"Говорим за Средновековието. Но при тях има изместване на акцента към някакво политическо право да имаш свой разказ, който е възможно да не е достоверен, но да е донякъде приемлив. ... Това, от тяхна страна, се превръща в един манифест на неразбирателството, на невъзможността да се достигне до някаква промяна в интерпретацията на миналото и в неговото представяне в образованието. Това е сериозен проблем".

Според дипломата има опит за внушение от страна на македонски историци, че в България има натиск върху Комисията, което не е вярно, категорично подчерта той. 

"Откривам логически пукнатини в политическото отношение на страни от ЕС към българската позиция и към състоянието на желаната интеграция на Западните Балкани - конкретно РСМ и Албания. ... Точно страните, които допреди година-две бяха категорично против разширяването на ЕС, президентът Макрон беше между тези политици, сега насочват упреци, че България едва ли не спъва процеса на разширяването", коментира той и уточни, че е нелогично да се възприема, че автоматично ще настъпи промяна в нагласите в РСМ със започването на процеса на преговори с ЕС, без да бъдат дадени никакви гаранции, че ще има такива промени.

Проф. Ангел Димитров посочи, че не е България тази, която спира РСМ по пътя към ЕС, а те сами се спират, като "продължават да живеят със странната идея да направят от проблематичното си минало аргумент за безоблачно бъдеще, в което да твърдя, че са нови, но не са се променили".


Той изказа надежда на следващото заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, което ще е след 4 месеца, да бъде направена крачка напред.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.