Проф. Андрей Пантев пред

Проф. Андрей Пантев пред "Монитор": На 22 септември България става фактор на политическата карта

Няма как историята да се пренапише, има реални факти, казва историкът в интервю за "Монитор".

- Проф. Пантев, какви изводи трябва да направим за една дата като 22 септември от призмата на днешните събития?

- Едно събитие в историята не се оценява незабавно през призмата на съвременните събития. Причината е, че тогава независимост, поне за България, е означавало едно особено състояние, при което страната ни държи собствения ключ за собствения си дом, в собствения си джоб. Също така трябва да изтъкнем, че днес пълна независимост не може да има по простата причина, че държавите вече имат политически, стопански, икономически, културни взаимоотношения помежду си. Но тогава е било много важно да се каже, че България вече не е трибутарно княжество на Османската империя и на султана.

- Според ваши колеги събитието е пример за блестяща дипломация, съгласен ли сте с това твърдение?
- Не бих го определил чак като блестяща. Всички балкански страни, без Албания, са постигнали този акт понякога с войни, понякога с благоприятна международна обстановка. Но че е значим акт, е вън от съмнение.

- От какво можем да се поучим и какъв пример да вземат съвременните държавници?

- Да се поучат от това, че уважението към другите народи, че задълженията, които сме поели, не означават обезличаване. Защото при всеки съюз ти не само поемаш ангажименти, а решаваш кое е най-добре за твоята собствена страна, народ и нация.

- Казвате, че не можем да бъдем изцяло независими, липсва ли такава ценност в днешно време?

- Няма как да бъдем изцяло независими. При всички случаи има една взаимна обвързаност. Но когато ни казват кой да управлява страната, какви да бъдат задълженията ни, тогава вече идва в повече.

- Според вас започнаха ли да пренаписват някои събития в историята, много започна да се дискутира по този въпрос?

- Не бих казал, че се пренаписва. Има неумолими и реални факти. Освобождението, съединението, независимостта, погромите ни по време на Първата и Втората световна война. Както и да пренаписваш тези събития, има герои, благородници, негодници. Каквото и да усукваме, едно е ясно.

- Може ли да се каже, че именно на 22 септември се появяваме на политическата карта на света?

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.