Проф. Александрова пред

Проф. Александрова пред "МОНИТОР": Омикрон съдържа над 50 мутации

Вариантът привлякъл светкавично вниманието

Появата на варианта Омикрон е повод за изключително повишено внимание от страна на специалистите, институциите и държавите, на всички нас, но в никакъв случай не е повод за паника. Това обясни пред "Монитор" известният вирусолог от БАН проф. Радостина Александрова.

Затова тя изтъкна, че в случая експертите препоръчват продължаване на ваксинационната кампания (включително поставянето на усилваща доза ваксина, когато дойде времето за това) и спазване на познатите ни мерки за ограничаване на разпространението на вируса (маски, избягване на големи събирания, проветряване на помещенията, поддържане на добра лична и обществена хигиена).

Вариантът B.1.1.529 e открит за пръв път на 23.11.2021 г. в Южна Африка, в проба от Ботсвана, взета на 9 ноември.  На 26 ноември, на специално свикано заседание на Техническата група за оценка на развитието на вируса, след анализ на наличната информация СЗО обяви В.1.1.529 за вариант, които предизвиква безпокойство и му даде наименованието Омикрон. 

"Предполага се, че именно той стои зад увеличените случаи на COVID-19 в страната през последните дни – те нарастват от 273 на 16 ноември до над 1200 девет дена по-късно", коментира проф. Александрова.

Тя изтъкна, че повече от 80% от тези случаи са в провинция Гаутенг, а вариантът светкавично е привлякъл вниманието на специалистите с високия брой мутации, които носи.

"Те са повече от 50, като над 30 от тях са в S-белтъка – той изгражда „шипчетата“ на SARS-CoV-2, чрез които той разпознава и се свързва с входната врата на клетката-гостоприемник (т.нар. рецептор), след което навлиза в нея (т.е. инфекткира я). Десет от мутациите са в участъка от S-белтъка, който директно взаимодейства с рецептора на клетката (т.нар. рецептор-свързващ участък). За сравнение, доминиращият в момента в световен мащаб вариант Делта притежава 10 мутации в S-белтъка, от които 2 са в рецептор-свързващия участък. При Бета варианта, който в момента се приема за най-успешно изплъзващата се от имунния отговор версия на вируса), броят на мутациите в този ключов район е 3.  До момента не е познат друг вариант на SARS-CoV-2 с толкова много мутации. Това означава, че той значително се различава от оригиналния вариант, тръгнал от Ухан в края на 2019 г., както и от останалите познати варианти на SARS-CoV-2. Нeслучайно някои средства за масова информация находчиво го нарекоха „супер вирус“ или „супер мутант“, обясни специалистът. Според проф. Александрова част от мутациите в Омикрон са познати от други варианти (Алфа, Делта, Ламбда), биологичната роля на други обаче предстои да бъде уточнена. Важно било да разберем и как функционира целият екип от налични мутации, тъй като те все пак са и колективни играчи. Вирусологът изтъкна, че това, което предизвиква безпокойството на учените, е, че някои от съдържащите се в Омикрон мутации потенциално може да му помогнат да избяга от имунния отговор, изграден при среща с предишни варианти и с наличните ваксини, да улеснят предаването му от човек на човек и да отслабят повлияването му при лечение с моноклонални антитела (например препаратът Регенерон).

"Към момента данните за варианта Омикрон са крайно ограничени и се основават преди всичко на опита ни с други варианти, с които той споделя общи мутации, а не на лабораторни тестове и насочени проучвания. Все още не знаем дали той ще успее да се пребори с варианта Делта. Според първоначални данни репродуктивното число на SARS-CoV-2 e по-високо (R = 2) в Гаутенг в сравнение с останалата част на Южна Африка (където R e около 1.5)", каза още тя.

Според специалистите ще отнеме няколко седмици, за да се определи опасността, която носи този вариант – доколко успешно се предава от човек на човек и в каква степен бяга от имунния ни отговор. Към момента броят на лабораторно потвърдените с генетичен анализ случаи на Омикрон е около 100, като 77 от тях са регистрирани в Южна Африка. Проф. Александрова изтъкна, че той е прекалено нисък, за да бъдат направени заключения за влиянието на варианта Омикрон върху клиничната картина на инфекцията.

"Появи се информация, че преобладаващата част от заразените хора са в млада възраст. Сам по себе си този факт също не бива да ни учудва, защото това са представителите на населението с най-активен социален живот и най-ниско ваксинационно покритие. Около 25% от жителите на Южна Африка са напълно ваксинирани. Не е ясно колко широко е успял да се разпространи този вариант. Освен в Южна Африка  и Ботсвана, случаи на Омикрон са докладвани в Хонгконг (след пътуване на жител на страната до Южна Африка), Белгия (неваксинирана жена без данни за предишна инфекция със SARS-CoV-2, която се е завърнала от Египет през Турция) и Израел (след завръщане на жител на страната от Малави). Не е изключено вирусът да е успял да стигне и до други държави", обясни специалистът. Според проф. Александрова върху разпространението на вирусите влияние оказва комплекс от фактори.  Тя припомни, че Бета вариантът, който също беше идентифициран за пръв път в Южна Африка, не успя да пусне корени в Европа, а триумфиращият преди месеци на стария континент Алфа вариант така и не се е преборил с Бета варианта на негов терен и не постигна високи нива в Южна Африка.

"Предполага се, че вариантът Омикрон е възникнал в човек с имунен дефицит (не е изключено това да е нелекувана хронична ХИВ инфекция), в който SARS-CoV-2 е предизвикал хронична инфекция – имунната система не е била в състояние да окаже съпротива на вируса и да го изчисти, но продължителното контактуване между нея и SARS-CoV-2 е дало възможност сред потомците на активно размножаващия се вирус да се натрупат мутации, допълни проф. Александрова.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.