Готов е проектът за преместване  на артефактите от древното римско селище край благоевградските села Покровник и Зелен дол. Част от древното селище попадна по трасето на строящата се магистрала.

На 8 февруари Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) е изпратила проекта за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство. АПИ  стриктно е спазила разпоредбите и  решенията на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности към Министерството на културата, свързани с опазването на археологическите находки.

В кратък срок е било възложено изготвянето на проект за преместване и теренна консервация на археологически ценности с експозиционна стойност, част от археологическия обект Зелен дол 2. Две от тях – римската фамилна гробница и раннохристиянската църква, ще бъдат преместени и консервирани, а римската вила и баня, които са извън трасето на магистрала "Струма", ще бъдат запазени. Проектът е изготвен от "Вени дизайн". 

Припомняме, че през август миналата година агенцията представи на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности схема-предложение за преместването на археологическите структури. Въз основа на нея е изготвен настоящият проект.

АПИ предприе и нужните действия за опазване на археологическите обекти през зимата. Гробницата и всички зидове са покрити с геотекстил, за да се опазят от ниските температури и валежите.

От АПИ съобщиха, че Агенцията не е поемала ангажимент пред община Благоевград, нито са водени разговори за изграждането на отделен път до археологическия обект.

По темата: АПИ АМ Струма
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Алпинист се отказва да покори 7-хилядник, спасява изпаднал в беда колега

45-годишният алпинист от Благоевград се отказа да покори връх Ленин в Памир-7 134 м на по-малко от 1000 метра под него. На третия, последен лагер под върха, Георги Илков, наричан от приятелите си Темето, с двама други алпинисти от базовия лагер намерили почти в безсъзнание изпаднал в беда техен млад колега, тръгнал сам да покорява върха.

Негованска сватба на русалийския събор в Петрич

На Илинден вчера на широка поляна край черквата "Свети Илия" в Петрич се проведе традиционната международна Русалийска среща-събор. Участваха десетки групи от Петричка община, както и гости от Северна Македония и Гърция. Бяха показани характерните за русалиите танци и обреди.