Проектантите на „Арена Шумен“ - първи в конкурса за зала в Стара Загора
2

Проектантите на „Арена Шумен“ - първи в конкурса за зала в Стара Загора

Проектантски екип на архитектурното студио „Атек -ВД“ ЕООД-София, които създадоха визията на зала „Арена Шумен“, спечели първото място в обявения от община Стара Загора конкурс за многофункционална зала в Града на липите.

В конкурса участваха 13 колектива, с най-много точки се оказа проектът на архитект Калоян Колев и колегите му конструкторите доц. Цветан Георгиев и гл.асистент Николай Милев.

По думите на управителя на дружеството , проф.Валери Иванов, който е преподавател във УАСАГ  прогнозната цена  е около 25  млн лв с ДДС, но сумата едва ли ще стигне за цялостното изпълнение. Залата ще бъде с капацитет до 5 200 зрители,  и ще бъде на 5 нива в рамките на новия старозагорски парк „Артилерийски“. Според проф. Иванов има възможност да се разработи стратегия за бъдещата финансова самоиздръжка на съоръжението, което освен за спортни събития ще може да се използва и за масови събития, включително за провеждане на конгреси.Отделено е специално място и за бъдещ музей на спорта.

За завършване на парка и старта на конкурса за залата в края на миналата година правителството предостави безвъзмездно на община Стара Загора 4,5 млн лв,

при последното посещение на премиера Бойко Борисов стана ясно, че от бюджета ще бъдат осигурени още 25 млн лв и за сградата.

На второ и трето място журито с председател ректора на УАСАГ проф.Иван Марков класира проектите, представени от „Тилев архитекти“ ЕООД  и „АТМ“ ЕООД от София. Присъдени бяха три награди от по 20 000 , 10 000 и 5 000 лв.Предстои съвсем скоро общината да обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, очакванията са строителството да стартира през 2021 година.

Освен залата в Шумен екипът на победителя е проектирал спортни зали в Ямбол, София и Белоградчик, негови обекти има изградени в Ал Алмейра, Дубай и Карибските острови.Арх. Калоян Колев е автор и на идейния проект за реконструкцията на шуменския стадион „Панайот Волов“.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.