Проект предвижда Арт център и производствена база в затвора в Пазарджик
3

Проект предвижда Арт център и производствена база в затвора в Пазарджик

Няма нужда да ходите до Бастой, Норвегия, за да видите най- красивия затвор в света. Просто ще трябва да отбиете по магистрала „Тракия“ на отклонението за Пазарджик, и в началото на града скоро ще бъдете поразени от това, което ще откриете.

В строения в началото на 30-те години от немски архитекти затворнически комплекс, който е единственият в България заобиколен от парково пространство, в което ще откриете фонтани, риби, костенурки, достолепни дървета, ще се помещава нещо като Арт пространство, сцена за театър, рисуване и музика за лишените от свобода и същевременно образователен център. А най- впечатляващото от този проект, е че чрез печалбата от производството ще бъдат подпомагани жертвите на насилие и хора в неравностойно положение.

 Идейният проект е на фондация“ Арт Ангел“ с председател Илиян Кузманов. 41-годишният Кузманов е добре познат вече в родния си град като социален предприемач, който отвори арт-кафе и организира поредица от благотворителни кампании в помощ на хора от изкуството и културата, изпаднали в затруднение. 

Там ще се помещава едно Арт пространство със сцена за театър, рисуване и музика за лишените от свобода. То ще бъде и като образователен център. Ще бъде изградена и производствена база, а чрез печалбата от производството ще бъдат подпомагани жертвите на насилие и хора в неравностойно положение. С печалбата от храната, ще бъде изградена пекарна за здравословен хляб, с амбицията да затворим целият цикъл, набавяйки си всичко сами, за да предоставим една напълно здравословна диета. Защото ние искаме тези хора да се върнат променени след изтърпяването на срока на лишаване от свобода, а не по опитни и пълни с омраза към обществото индивиди.

В допълнение, те ще получават дипломи за придобитите нови умения. А пък заниманията с изкуство, ще бъдат същевременно една терапия. И всичко това на практика няма да струва нищо на държавата или на европейските ни партньори, а напротив ще генерира печалба, с която да се прави повече, обясни Илиян Кузманов. Той „издаде“ още малко подробности от идейния проект, който предвижда със самофинансиране да бъдат изградени преходни жилища за жени, жертви на насилие. Ще им бъдат предоставяни финансирания, не само за квалификация, но и да започнат свой собствен малък бизнес. Същото ще бъде приложено и за жени лидерки от малцинствените групи, които да могат да стартират социален бизнес начинания.

Планирано е и изграждане на образователен център, математика и програмиране, в малцинствения квартал „Изток“ в Пазарджик, който да привлича талантливи деца, не само от Пазарджик, но и от цяла България. Залегнала е и награда за стартиращ талантлив автор, на когото ще му бъде предоставено всички необходими финанси за една година само да твори, и чиято книга ще бъде напълно финансирана и промотирана от Фондацията, като на 100% и от печалбата ще остане само за него. Модел, който бихме искали да го осъществим и с други талантливи деца в различни свери на изкуството. Пилотният ни проект косвено ще засегне почти 150 човека, с работа, опит, и промяна в животът им, подчерта председателят на Фондация“ Арт Ангел“.

Проектът, чийто автор е арх.Радослав Тодоров, е одобрен от ръководството на Затвора в Пазарджик и очаква окончателно одобрение от Главна дирекция " Изпълнение на наказанията", откъдето са дали предварително съгласие за реализацията му. Фондация „ Арт Ангел“ е подписала и договор и с „ Орфей Мюзик“ да издаде албум на рок-банда от затвора и ще си партнира и с Фондация „ Анимус“ по отношение на работата с жените, жертви на насилие.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.