Проект на млада българка спечели конкурс в Германия
2

Проект на млада българка спечели конкурс в Германия

Проект с водещо участие на младата българска архитектка Дора Иванова за създаването на нов  център с места за стари хора, които се нуждаят от специализирано обгрижване спечели международен конкурс, обявен от немския град Нойбранденбург.

Проектът предвижда върху площ 12 000 кв м в най-големия квартал Остстад да бъдат изградени 50 апартамента, детски градина , амбулатория, помощни помещения и болнично заведение, където след 2021 година да бъдат настанени около 150 мъже, жени и семейства, които имат нужда от специализирана асистенция на медицински лица.

До скоро на този терен е имало панелни блокове, строени през 60-те и 70-те години на миналия ХХ в. Концепцията, предложена от арх. Дора Иванова и колегите й, сред които има немци, испанци, грък  и сириец , работещи за архитектурните компани DGI Bauwerk и GINA Barcelona Architects е базирана на използването на  слънчевата топлинна енергия с геотермално съхранение да покрива и фотоволтаици, които ще покриват близо 90- на сто от общата необходима за функциониране на комплекса еленергия.

Сградите ще бъдат с височина до 4 етажа, те ще се  строят с максимално използване на дървени материали на контейнерен принцип.

Изграждането ще се финансира от немската държава и общината, настанените там ще заплащат минимален наем, идеята е възрастните да не се откъсват изцяло от обществения живот и да контактуват максимално със следващите поколения. Подобен комплекс ще се изгражда за пръв път в Европа.

В конкурса са участвали 10 предварително избрани и поканени  архитектурни бюра от различни страни на ЕС подготовката е продължила около 2 месеца,журито е било от 16 членове.

28-годишната арх.  Дора Иванова е възпитаник на Берлинския технически университет, тя е автор на проекта за възстановяването на бузлуджанския монумент и използването му като уникален музей за различните етапи от развитието на българската държава.Проектът й получи изключително висока оценка от експертите на международната организация „Европа ностра“, които вече излязоха със специален доклад и препоръки към родните институции за санирането и оживяването на соцмастадонта. Очаква се до няколко месеца от министерството на културата да предоставят на монумента статут на недвижим паметник на културата, което да даде възможност да се кандидатства за финансиране от програмите на ЕС.При последното си посещение в България през седмицата арх. Иванова, която живее постоянно в Германия припомни, че подобен тип паметници се радват на изключителен  интерес и няма пречки след „очовечаването“ й Чинията да се самоиздържа от финансовите приходи

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.