Продължават разкопките на първата столица на одриското царство
6

Продължават разкопките на първата столица на одриското царство

Тракийското селище от V в. пр. Христа край карловското село Васил Левски става недвижима културна ценност от национално значение

Мащабните разкопки на Тракийския селищен център край карловското село Васил Левски ще продължат. Обектът е приоритетен за община Карлово и се разглежда като бъдеща възможност за превръщане на района в атрактивна туристическа дестинация. Това съобщи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, който уточни, че министърът на културата Боил Банов е заявил готовност част от финансирането на проучванията да дойдат от София.

Това лято община Карлово отдели 35 000 лева, с които разкопките бяха продължени. Със средствата започна да се прави геофизическо заснемане на терена с цел изготвяне на подземна карта и определяне границите на обекта. Извършени са теренни сондажи и геофизични измервания и изследвания на площ от 15 декара.

 „С геофизическото проучване пестим време и средства. През 2008г. се установи, че този селищен център е от 6-и век преди Христа. На практика това е най-ранният град, свързан с одриското царство. Севтополис е с 300 години по-късен. Тоест, селището край село Васил Левски е първата столица на одрисите, а Севтополис е следващата”, заяви директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов. По думите му проучваната от екип на Националния исторически музей резиденция край хижа Фенер също е свързана със средището до с. Васил Левски.

На дълбочина 2,20 м под нивото на съвременния терен са открити основите на най-стария тракийски храм по нашите земи от VІ-V в. пр.Христа. Разкрит е бил неизвестен досега каменен обелиск с триъгълна форма и височина 1 м, който се е намирал в храмовата постройка. Храмът е имал правоъгълна форма, изграден в основата от каменни квадри и дървена открита конструкция, която е била покрита с керемиден покрив от плоски и извити керемиди със значителни размери – 60 x 40 см. Тази строителна практика е използувана изключително рядко и се среща главно при сградите свързани с царската институция в древна Тракия. Всички керемиди, както извитите, така и плоските са били покрити със златисто покритие.

„Интересното е, че освен този храм от 6-и век, който е покрит със специално изработени керемиди, част от които са внос от Коринт, открихме и доста амфори. Те са произвеждани на островите Самос, Тасос и Лесбос. С тях са внасяни зехтин и вино. Имаме открити стъклени накити, които са произвеждани в Египет. Тоест, данните са, че този средищен център до село Васил Левски е бил основен за цяла Тракия през 5-6-и век преди Христа и тракийският владетел оттук е търгувал с всички гръцки колонии и с всички производствени центрове, които са били в древността най-важни”, каза още директорът на РАМ Пловдив.

„Това е първата столица на одриското царство”, е категоричен той.  По думите му до момента са били проучени едва 3 декара от цялата  територия, което дава възможност на специалистите да очакват големи находки. „Все пак откритите луксозни предмети от Египет и Гърция ни дават предпоставка да очакваме това. Според древногръцките историци одриския цар Ситалк, за първи път през 431 г. пр.Хр.осъществява официални контакти с Атина. А намерените материали от Египет и Гърция са по-ранни от тази години и може да свържем града с Терес I”, обяснява доц. Кисьов. 

Селищният център до село Васил Левски е открит в далечната 1993г. от проф. Мечислав Домарадски и от доц. Костадин Кисьов. Двамата се натъкнали на странен сандък в музея в Карлово, който видели много красиво изрисувани гръцки керемиди. Обяснили им, че десетина години по-рано керемидите са донесени от човек от селото, който ги намерил при прекопаване на лозето си. Двамата учени започнали да сондират мястото, като попаднали на крепостен зид. Разкрили, че зидът е с дължина около 50 метра, запазен на височина около метър – метър и седемдесет сантиметра, с необичайно голяма дебелина от 2 метра. Разкопките на селищния център край село Васил Левски са правени с прекъсвания през годините и последните са били през 2008г.

След приключване на геофизичните проучвания ще бъде подготвена документацията за даване статут на недвижима културна ценност от национално значение на Тракийския селищен център. С придобиването на този статут, община Карлово ще има възможност да кандидатства по Оперативна програма „Региони в растеж”, която да финансира превръщането на обекта в туристическа дестинация, подчерта кметът.

Снимки: община Карлово

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.