0

О т началото на месец септември археолози от Регионалния исторически музей – Варна ще продължат започналите през миналото лято разкопки на късноантичната крепост (квадрибург) Раннохристиянската базилика, Раннохристиянската гробница и част от Старобългарския вал“ в землището на с. Шкорпиловци.

От началото на месец септември археолози от Регионалния исторически музей – Варна ще продължат започналите през миналото лято разкопки на късноантичната крепост (квадрибург) Раннохристиянската базилика, Раннохристиянската гробница и част от Старобългарския вал“ в землището на с. Шкорпиловци.

Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей във Варна Игор Лазаренко. Той заяви в ефира на „Радио Фокус“ - Варна, че в сайта на Министерството на културата са били публикувани одобрените проекти по процедури за финансова подкрепа в областта на недвижимото културно наследство. Сред тях е и този на РИМ - Варна.

От Министерството на културата отпускат 18 180 лв. за продължаване на теренни археологически проучвания и теренна консервация на обекта край с. Шкорпиловци. Кметът на община Долни чифлик Красимира Анастасова добави, че както и миналата година, общината ще съфинансира археологическите проучвания. Ръководител на теренните разкопки тази година е археологът от РИМ-Варна, гл. ас. д-р Христо Кузов.

Тази година отпуснатите държавни средства за археологически разкопки във Варненска област са много по-малко в сравнение с 2019-та година, коментира Лазаренко. Той посочи, че средства за проучвания са получили още няколко обекта в областта, сред които крепостта „Петрич кале“, както и Халколитното селище в местността „Корията“ край град Суворово.

За разкопки на „Петрич кале“ са отпуснати 23 800 лв., което е с 15% по-малко от поисканата сума. Ръководител и тази година е гл. ас. д-р Мария Манолова-Войкова. За разкопки на халколитно селище в местността „Корията“ държавата отпуска 18 000 лв. Ръководител на разкопките е археологът Владимир Славчев.

За съжаление, тази година крепостта „Кастрици“ няма да бъде проучвана, тъй като РИМ-Варна не разполага с нужните средства. Музеят е кандидатствал за 28 000 лв., но те не са отпусната. Освен това не са отпуснати средства и за продължаване на археологическите разкопки на Княжески манастир „Св. Богородица“ в местността „Караач теке“ край Варна.

Там исканата сума е била в размер на 27 000 лв. „На практика това, което се случва като археологически разкопки, е по газопровода и по магистралите, което е доста встрани от нас“, обясни още Лазаренко.