През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от сухо време и температури над климатичните норми.

 Лимитиращ фактор за началните етапи от развитието на засетите вече посеви с есенни култури ще бъде недостига на влага в горните почвени слоеве.
През периода изтичат оптималните агротехнически срокове за сеитбата на пшеница в Южна България. При засетите в срок посеви от пшеница и ечемик, където почвените влагозапаси не са ограничаващ фактор за развитието им ще протичат фазите покълване и листообразуване (агростанция Главиница). При зимната рапица ще се наблюдава листообразуване.
През периода агротехническите мероприятия са свързани с дълбока оран на стърнищата и есенно торене с фосфорни и калиеви торове, предсеитбени почвообработки на полетата и сеитба на пшеница и ечемик, прибиране на зимните сортове круши и ябълки. В градините от трайни насаждения, след прибиране на реколтата ще се извършват фитосанитарни дейности (почистване от изсъхнали клони и мумифицирани плодове, остъргване на старата и напукана кора, заораване на окапалите листа) за ограничаване на средата за развитие на болести и неприятели. При употребата на азотни торове трябва да се вземе под внимание Нитратната директива на Дирекция „Земеделие“ на Европейската комисия за опазване на почвите и подземните води от замърсяване с азотни съединения в уязвимите райони. Това налага ограничения в прилагането на органични и минерални азотосъдържащи торове. Възможността за употребата им е до 1 ноември, като се допуска внасяне на органичен тор до 15 ноември при създаване на нови овощни насаждения.
Условията ще са подходящи за обследване на посевите със зимни житни култури за появата, плътността и дейността на основни вредители като обикновената полевка, житния бегач, житни мухи и листни въшки. Освен пряка вреда върху младите растения листните въшки са преносител на вирусното заболяване жълто ечемичено вджуджаване по пшеницата и ечемика. Особено внимание трябва да се обърне на площите, на които се прилага монокултурно отглеждане.
Драгомир Атанасов
Агрометеоролог в НИМХ

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Да се свържат евросубсидиите и рентата, настоява омбудсманът Диана Ковачева

Чифлиците трябва да са по-малки

Да се свържат евросубсидиите и рентата, настоява омбудсманът Диана Ковачева

Повече справедливост за малките и средни земеделски стопани настоява омбудсманът доц. Диана Ковачева.

Храните стават основна тема в ЕС

Храните стават основна тема в ЕС, с тях в момента се занимават и ЕК и Европарламентът. Това каза Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

Заради липсата на снежна покривка Кълновете посрещат зимата без закалка

Месец декември започна с промяна на агрометеорологичните условия изразяваща се в понижение на минималните, максималните и средните денонощни температури и образуването на първата трайна снежна покривка в земеделските райони на страната.