0

П рез следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от сухо време и температури над климатичните норми.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от сухо време и температури над климатичните норми.

 Лимитиращ фактор за началните етапи от развитието на засетите вече посеви с есенни култури ще бъде недостига на влага в горните почвени слоеве.
През периода изтичат оптималните агротехнически срокове за сеитбата на пшеница в Южна България. При засетите в срок посеви от пшеница и ечемик, където почвените влагозапаси не са ограничаващ фактор за развитието им ще протичат фазите покълване и листообразуване (агростанция Главиница). При зимната рапица ще се наблюдава листообразуване.


През периода агротехническите мероприятия са свързани с дълбока оран на стърнищата и есенно торене с фосфорни и калиеви торове, предсеитбени почвообработки на полетата и сеитба на пшеница и ечемик, прибиране на зимните сортове круши и ябълки. В градините от трайни насаждения, след прибиране на реколтата ще се извършват фитосанитарни дейности (почистване от изсъхнали клони и мумифицирани плодове, остъргване на старата и напукана кора, заораване на окапалите листа) за ограничаване на средата за развитие на болести и неприятели. При употребата на азотни торове трябва да се вземе под внимание Нитратната директива на Дирекция „Земеделие“ на Европейската комисия за опазване на почвите и подземните води от замърсяване с азотни съединения в уязвимите райони. Това налага ограничения в прилагането на органични и минерални азотосъдържащи торове. Възможността за употребата им е до 1 ноември, като се допуска внасяне на органичен тор до 15 ноември при създаване на нови овощни насаждения.
Условията ще са подходящи за обследване на посевите със зимни житни култури за появата, плътността и дейността на основни вредители като обикновената полевка, житния бегач, житни мухи и листни въшки. Освен пряка вреда върху младите растения листните въшки са преносител на вирусното заболяване жълто ечемичено вджуджаване по пшеницата и ечемика. Особено внимание трябва да се обърне на площите, на които се прилага монокултурно отглеждане.
Драгомир Атанасов
Агрометеоролог в НИМХ