Продължава изземането на антики от колекцията на Божков

Продължава изземането на антики от колекцията на Божков

Следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура продължават да извършват претърсвания и изземвания в офисите на Васил Божков, съобщават от прокуратурата.

Действията им са във връзка с образуваното досъдебно производство срещу бизнесмена.

От помещения на ул. "Московска" № 43 в София в присъствието на експерти се изземват предмети, имащи белезите на движими културни ценности.

Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети.

Ще се проверява и дали иззетите предмети имат предвидената задължителна регистрация по установения ред пред Министерство на културата.

Във връзка с действията на прокуратурата от Фондация "Тракия" изпратиха снимков материал от сградата на Музей "Васил Божков", илюстриращ опаковките, с които властите изземват крехките културни ценности.

"Въпреки многократните сигнали от страна на Фондация "Тракия" и множеството експертни мнения за огромните опасности, които крие ненужното транспортиране на крехки и безценни антични предмети, институциите, потъпквайки редица европейски и български закони, днес ще пренесат най-ценната част от колекцията увита в транспортно фолио, без индивидуално изработени опаковки и с подготвена една кутия, неотговаряща на установените стандарти. Предметите няма да бъдат застраховани и тяхната съдба е неясна", посочват в позицията си.

Те подчертават, че все още не са представени никакви документи, които да уточняват причината за изземането на предметите.

Прокуратурата продължава със своеволията и незаконните си действия, целящи да разрушат културно-историческото ни наследство, категорични са от Фондацията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.