Продават за 200 лв. уникален медал от Съединението (ТЕМАТА)
6

Продават за 200 лв. уникален медал от Съединението (ТЕМАТА)

Антикварните магазини пред фалит заради липсата на туристи

Сребърен възпоменателен медал за участие в Сръбско-българската война от 1885 г. се предлага в навечерието на Деня на Съединението – 6 септември, в специализиран сайт за 200 лв. Уникалният медал е част от изобилието от антики от следосвобожденския период, които предизвикват колекционерската страст на любителите на артефакти, показа проверка на „Монитор“.

Българската победа във войната от 1885 г., в която


капитаните побеждават генералите

е предпоставка за международното признаване на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. За да ознаменува българската победа във войната, княз Александър Батенберг учредява медал, като със сребърна степен се награждават всички лица, взели участие в боевете, а с бронзова - всички, които са били на военна служба в периода от 6 септември до 16 декември 1885 г. , но не са участвали в боевете край Сливница, Гургулят и Ниш. Трета степен на орден „Св. Александър“, която е командирски кръст, пък може да бъде открита в сайтовете на цена от 300 лв.


Орденът също е учреден от княз Александър I Батенберг

и е посветен на неговия небесен покровител. Той е вторият по старшинство в наградната система на третата българска държава. С ордена се награждавали военни и граждански лица. Той също имал няколко степени.

Медалите и ордените са сред най-продаваните онлайн антики, като често цената им подлежи на договаряне. Например


от 300 до 600 лв. в сайтовете се предлага орден

„За гражданска заслуга“ IV и V степен


който е учреден от княз Фердинанд през 1891 г. С него се награждавали видни българи, заслужили „благодарността на Отечеството“, а сред кавалерите му са Захари Стоянов, Иван Вазов, проф. Богдан Филов и проф. Александър Балабанов. Предлага се и


изключително редкият знак за възкачването на княжеския престол на Фердинанд

през 1887 г., чиято стойност е 250 лв., както и орден „За военна заслуга“ за 160 лв. Първият български орден - „За храброст“, пък се намира на цена между 70 и 300 лв, В платформата ebay първа степен на ордена за участие в Първата световна война се предлага за 1450 долара. Интерес за колекционерите представлява още царският медал „За 10 години отлична служба“ за подофицери.


Купувачи за него се търсят за 75 лв.

 В онлайн сайтовете може да се намерят и ценни оръжия от монархическия период на третата българска държава, като Фердинандова бойна сабя се продава за 900 лв, а за 180 лв. можете да се сдобиете с щик нож за пушка „Манлихер“, която е била на въоръжение в армията ни по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. За ценителите на историята ни интерес представлява и

българското царско знаме по модел от 1937 г.

от управлението на цар Борис III, чиято цена е 35 лв.

Предлагат се още и множество награди от периода на Народна република България, когато са учредени 17 ордена в 8 степени. Първият по старшинство социалистически орден „Георги Димитров“ от 1950 г. в златен вариант – 14 карата,


се предлага на баснословната цена от 5000 лв.


Интересна находка е редкият съветски орден „За приятелство на народите“, който можете да откриете на цена от 2200 лв. До 50 лв. пък ще ви струва да попълните колекцията си с медал от социализма. В сайтовете се предлагат цели комплекти с ордени и значки за 130 лв.

За тези, които предпочитат да се уверят в автентичността на предметите антиквариатите остават най-подходящото място. Там може да се открие


разнообразие от старинни предмети


като картини, прибори за хранене, часовници, пощенски картички, пафти, монети, както и държавни отличия. Цените им често зависят от впечатлението, което клиентът ще остави. Антиквари споделят обаче, че заради намалелия туристически поток през последните месеци бизнесът им замира и са принудени да продават голяма част от старинните артефакти на цената, на която са ги закупили.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.