Униформа на български армейски генерал с маршалска звезда се появи за продан в интернет на цена от 2499 долара. Продавачът е от София и е посочил, че мундирът е изключителна рядкост и "е бил носен". 

Армейски генерал е най-високият мирновременен чин в българската армия в периода 1945 - 1998 година. За целия период на съществуване на званието то е присвоявано само на шестима души - Вълко Червенков (1952), Иван Михайлов (1954), Петър Панчевски (1954) Добри Джуров (1978), Йордан Мутафчиев (1991) и Любен Петров (1993).

Вълко Червенков става армейски генерал по право докато е председател на Държавния комитет по отбрана през 1952-1953 година и няма публични изяви с генералска униформа. От останалите пагони с 55-милиметрова петолъчка по примера на маршалите в СССР слагат само трима - Иван Михайлов, Добри Джуров и Йордан Мутафчиев, които са удостоени със специално отличие "Маршалска звезда". Петър Панчевски и Любен Петров с четиризвездни  армейски генерали, Панчевски получава отличието "Маршалска звезда" от чисто злато с 25 рубина когато вече не е на активна служба.  Михайлов и Джуров носят масленозелени официални куртки и единствено Йордан Мутафчиев, министър на отбраната в кабинетите на Андрей Луканов и Димитър Попов носи сива маршалска униформа.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.