Продават спасителния кораб „Перун“

Продават спасителния кораб „Перун“

Със заповед на генералния директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” се организира търг с тайно наддаване за продажба на спасителния кораб „Перун”. Това показва справка в сайта на ДППИ.

Спасителният кораб „Перун” е произведен в Ярослав, Русия, през 1977 година. Той е с дължина 58,55 м, широчина 12,67 м, височина на борда 5,90 м, с корпус от стомана. Началната тръжна цена е 269 480 лева без ДДС или 323 376 с ДДС.  Желаещите да участват в търга трябва да внесат депозит в размер на 10 процента от сумата до 17 февруари. Крайният срок за подаване на документи за участие е до 17,30 часа на 18 февруари. Търгът ще се проведе два дни по-късно, на 19 февруари от 11 часа в заседателната зала на ТП „Пристанище Варна” на пл. „П. Славейков” 1.

След изтичане срока на валидност на Свидетелството за клас на 31.08.2008 г. корабът е без валидни регистрови документи и е извън експлоатация, a техническото състояние на плавателния съд е незадоволително, обосновават решението си от ДППИ. Целият корпус и винто-рулевата група на „Перун“ е покрит с ръжда, като на места обшивката е доста тънка. Подводната част на корпуса на кораба е силно корозирала и обрасла с миди, липсват протектори. Котвите и котвените вериги са в много лошо състояние.

Експертите от морските организации  обаче са категорични, че България няма спасителен кораб, който при лошо време да излезе в открито море да спасява бедстващи хора и техника. Сега при кризисна ситуация Морска администрация разчита на два катера, но те нямат нужните качества за подобни мисии, твърдят старите морски вълци от Варна. Според Иван Велков – председател на Български моряшки професионален съюз, тези катери могат да излизат само при 3 бала вълнение, и то на не повече от 5 мили от брега. В същото време те не могат да качат на борда си пострадал екипаж от 15-20 човека. С новите катери се решава въпросът със спасяването на имущество, но не и на човешки живот на море, категорични са специалистите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.