0

Г оляма птица казуар, приличаща на щраус, която неотдавна уби собственика си във Флорида, ще бъде продадена на търг, предаде АФП.

Голяма птица казуар, приличаща на щраус, която неотдавна уби собственика си във Флорида, ще бъде продадена на търг, предаде АФП.

Пернатото е част от менажерията на 75-годишния Марвин Хаджос, който беше убит от птицата на 12 април. Купувачи ще търсят на търга над 100 животни, сред които 5 лемура, 26 мармозетки, 19 папагала ара и макао, едно ему и още един казуар.

Казуарите са считани за най-опасните птици в света. Инцидентът е станал, след като Хаджос е паднал в стопанството си в близост до Гейнсвил, щата Флорида. Птицата се е възползвала от падането му и го е атакувала, вероятно използвайки дългите си 10 сантиметра и остри като кинжал нокти. Мъжът е бил откаран в болница, където по-късно е починал.

Казуарите, които обитават Австралия и Нова Гвинея, в САЩ се отглеждат с колекционерска цел.

Птиците от този вид са близки сродници с ему. На височина казуарите достигат до 1,8 метра, а на тегло - до 60 килограма. Те са вторите най-тежки птици на планетата след щраусите. Благодарение на мощните си крака развиват скорост до 50 километра в час.

Според зоопарка на Сан Диего казуарите неслучайно имат славата на най-опасните птици света. Усетили заплаха, с един бърз ритник те могат да причинят отворена порезна рана на който и да е хищник.