Продават азбуката на глухите за 2 лева

Продажбите са в помощ на нечуващите у нас

Продават азбуката на глухите за 2 лева

През октомври стартира курс за „Жестови преводачи“

Азбуката на глухите се продава срещу 2 лева, в столични заведения и паркове. Това установи проверка на „Монитор“. В един от централните паркове в града, глух човек остави, картонче с цена – 2.лв., на което е изписана азбуката нужна за общуване на хората с увреден слух.

На картончето бе написано също, че 

купувайки дактилната азбука, се подпомагат глухите.

В началото на месец октомври пък започва обучителен курс за „Жестови преводачи“, като в рамките на 8-9 месеца, желаещите да се включат ще усвоят около 3000 думи и техните жестове, които са разпределени в 26 теми свързани с ежедневния живот. Това съобщиха от Съюза на глухите в България. Учебните материали са осигурени. Занятията ще се провеждат вечер – след работно време или събота и неделя, уточняват още от съюза. След приключване на този курс, от Съюза на глухонемите в България издават сертификат на успешно преминалите го.

Междувременно премиерът Борисов, обяви нов Закон за българския жестов език, които бе одобрен от правителството. Чрез него се

предоставя безвъзмездна преводаческа услуга

за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишно, каквато е практиката в редица страни от ЕС. За глухите и сляпо-глухите ученици в училищата пък ще се въведе специален учебен предмет "български жестов език", а в детските градини специално образователно направление по български жестов език. Висшите училища трябва да осигурят условия за подготовка на специалисти по българския жестов език. В процеса на обучение глухите и сляпо-глухите

студенти и докторанти ще имат право на до 60 часа

допълнително ползване на преводачески услуги на семестър.

Нуждата от жестови език стана ясна по време на пандемията от коронавирус, когато бе необходимо и хората с увреден слух да бъдат информирани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.