Продаваме по 50 хил. телета в Косово
5

Заради липса на пазар на скъпи пържоли

Продаваме по 50 хил. телета в Косово

Пробутват ни месо от стара крава вместо крехко телешко

България изнася от 30 до 50 хиляди угоени телета годишно за Косово. Там се доугояват, вероятно една част от местният пазар ги поглъща, а другата се препродават.

Това бе огласено при откриването на изложението СТЕКСПО 2019 в Пловдив.

На него бяха представени животни от елитни породи на български фермери в говедовъдството и френската порода Лакон в овцевъдството.

Като ценна за нашата страна порода беше представена Блонд Д Акитен, защото е родена в България и е от т.нар. тежки породи. Това каза Андрей Чалъков, който е изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България.

Специално за изложението бяха дошли американски фермери, представители на френска развъдна асоциация за породата Лакон, стопани и експерти от Австрия и други страни.

 

Топ

 

Според Андрей Чалъков в България има няколко млечни говедовъдни ферми, които вдигат страната на топ световно ниво. В областта на месодайното животновъдство обаче нещата не са така развити. Една от причините е, че в България не са развити  традициите в угояването на животните.

Въпреки това има стада с породи, които могат да бъдат наречени качествени племенни стада и от тях да се добиват премиум пържоли. У нас от известните световни породи се отглеждат Абърдийн Ангус, Лимузин и др. Абърдийн Ангус е най-разпространената порода в България. Причината  повечето фермери да се насочат към нея е, че тя е известна като такава, от която могат да се добиват премиум стекове. В същото време, поради липса на достатъчен пазар и ресторанти, които да си поръчват толкова скъпо месо, инвестициите на тези стопани не са довели до очакваните от тях печалби. Затова в България отбитите телета не се угояват, или се угояват много малко, а се продават в Косово, където ги доугояват. Не случайно, най-големият търговец на живи телета е косовец.

 

Заблуда

 

Според Младен Радев, бизнесмен в говедовъдния сектор,.в България много лесно пазрът може да бъде заблуден относно качественото телешко. Още от времето на социализма за българина качественото телешко е розово месо без мазнина. Такова месо обаче в днешно време много лесно се добива от стара крава. В същото време обаче световните тенденции е за качествено телешко да се приема шареното, тоест това, което има и мазнина. То е и най-скъпото. Според експерти в храненето една от причините българинът да бъде заблуждават с телешко без мазнина е, че в нашата кухня стекът не е така популярен.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.