Продавачите свалят само до 5% от офертата си

Заради голямото търсене в София

Продавачите свалят само до 5% от офертата си

Предлагането на жилища остава ниско

Заради голямото търсене на имоти в столицата продавачите са склонни да направят отстъпка от първоначално обявената си оферта не повече от 5%, смятат столични брокери.

„Дори в крайни райони панелни жилища, които са за ремонт се купуват на цена под 1000 евро за квадрат“, обяснява Изабела Клисарска, управител на голяма столична посредническа агенция.

„Причината е в ниското предлагане, включително в големите панелни комплекси.


Отделно има много купувачи с пари,

а и банките продължават да отпускат евтини ипотечни кредити, което допълнително стимулира търсенето“, пояснява тя.

По думите й, в последната година изключителната динамика на пазара често завишава очакванията на продавачите. Има немалко такива ситуации. От друга страна пък сключените сделки на много, на пръв поглед, нелогично високи цени са факт. За това може да се каже, че в момента продавачите определят условията. Понякога към един имот интерес проявяват повече купувачи и тогава продавачът качва цената. Подобни случаи са най-чести в кварталите, където има много малко оферти и не е задължително това да са емблематични зони като „Докторски паметник“ в София. Същото се отнася и за други предпочитани от клиентите зони, като кв. „Гео Милев“, „Яворов“ или други, разположени недалеч от центъра. За това и при такива условия всеки имот се реализира дори в рамките на дни на офертната си цена.

Според Константин Пандов, в момента много малко са продавачите на жилища в столицата, готови да направят някаква отстъпка от първоначално обявената цена. Освен това не бива да забравяме, че за имотите с обяви, които са на пазарните нива има достатъчно огледи от интересуващи се да ги купят. За това и продавачите имат усещането за възходящо движение на пазара.

Брокерът се съмнява да има самоцелен стремеж да се надуват цените, за да може при проявен интерес от купувач те да се намалят. „По-скоро


това се дължи на непознаване на пазара

от страна на голяма част от продавачите. За това и понякога част от обявите са на цени много по-високи, отколкото нивата, на които се сключват сделките в съответния район. За това причината е малкият брой на реални оферти и така хората не могат да преценят точно каква точно цена да обявят за имота си, за да може по-бързо да го продадат“, поясни брокерът. Той даде за пример сделки с тристайни панелни апартаменти в престижния столичен кв. „Гоце Делчев“, сключени за по около 100 000 евро. „В момента пък има само една оферта и тя е за 120 000 евро и всеки, който погледне в сайтовете ще помисли, че това е пазарната цена в сегмента за района. Имаше преди време и една за 160 000 евро, но едва ли се е продала“, смята Пандов. Той поясни, че


например на 20 обяви само 2 са на пазарните нива,

а останалите са много над тях и средноаритметично цените излизат много високи, което заблуждава продавачите. За това, по думите му, всеки решил да си продава имот е хубаво да се консултира със специалист или да направи много подробен анализ на офертите, като се обърне внимание и на съседните квартали и сравнят, колкото се може повече обяви и дори да се направят огледи. „Отделно винаги трябва да се взема под внимание и фактът, че тухлените жилища винаги са по-скъпи с 30-40% от панелките“, припомня той и добавя необходимостта да се съобразява офертата и с мястото на имота, етажът, където се намира и състоянието му. „За това и в богатите страни и за продажба, и за покупка на имот се наема професионален брокер“, каза още Пандов.

Брокерът Наско Атанасов от друга столична агенция смята, че продавачите са склонни да свалят цената, когато са я надули с над 10% отгоре над пазарната. „Обикновено цената скача при новите жилища, когато те получат Акт 16. В тези случай това често се прави по инерция и продавачите не се съобразяват с конюнктурата в квартала. При панелките също има подобни стремежи за надуване на цената и то при положение, че банките много по-трудно отпускат кредити за този тип имоти. В непрестижни квартали като „Люлин“ и „Надежда“, продавачите обясняват по-високите оферти с възможността да могат по-лесно да се спазарят с евентуалните купувачи“, добавя той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ