Продажбите на дребно у нас нагоре с над 17% за година

Продажбите на дребно у нас нагоре с над 17% за година

Продажбите на дребно у нас растат със 17,3% през март 2021 г. спрямо същия период на миналата година. Показателят бележи незначителен ръст и на месечна база от едва 0,8 на сто, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

За последно беше отчетен истински срив при продажбите на дребно в нашата страна с 20,1% през миналия март, последван от понижение с 2% през април - по време на първия локдаун през 2020 г., наложен заради настъпването на пандемията от коронавирус.

В еврозоната и в целия Европейски съюз (ЕС) ситуацията е далеч по-оптимистична. През третия месец показателят отбеляза по-силен от очакваното ръст за втори пореден месец, заличавайки част от спада през януари въпреки наличните ограничителни противоепидемични мерки. На месечна база продажбите в еврозоната растат с 2,7 на сто, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо нарастване с 1,5 на сто. По този начин търговията на дребно успя да навакса спада с 5,1% през първия месец на годината.

В рамките на целия ЕС продажбите на дребно се повишиха през март с 2,6% след ръст с 3,8% през февруари и понижение с 4,4% през януари. Спрямо март 2020 г. продажбите на дребно в еврозоната нараснаха на годишна база с 12%, а в рамките на целия ЕС с 11,6% след понижения съответно с 1,5% и с 1,0% през февруари 2021 г. В рамките на ЕС продажбите на нехранителни стоки скочиха през март с 4,2% на месечна база, докато тези на храни, напитки и тютюневи изделия се повишиха с 0,8% спрямо февруари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.