Продажбите на автомобили в Китай са намалели с 16,4% през май спрямо същия месец миналата година, съобщи в сряда най-голямата автомобилна асоциация в страната, цитирана от Reuters. Това е 11-ият пореден месец на спад на най-големия автомобилен пазар в света.

Продажбите са намалели до 1,91 млн. автомобила, уточни Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM). През април спадът бе 14,6%, а през март - 5,2 на сто на фона на забавящия се икономически растеж и търговската война със САЩ.

Продажбите намаляват и прилагането на екологичния стандарт "Китай VI" за вредните емисии и в провинциите по-рано от срока, определен от централното правителство, който е 2020 г., внасяйки несигурност сред производителите, според асоциацията и анализатори.

В сегмента на автомобилите с нови енергийни източници продажбите продължават да се повишават като за май растежът им е 1,8 на сто до 104 000 автомобила, уточни асоциацията. Миналата година, макар пазарът като цяло да се сви, продажбите в този сектор скочиха с близо 62%.

Автомобилите с нови енергийни източници включват бензиново-електрически хибриди, плъг-ин хибриди, изцяло електрически автомобили и автомобили с водородни горивни клетки. Китай, който е засегнат от изключително тежко замърсяване на въздуха, е горещ привърженик на автомобилите с нови енергийни източници, като настоява производителите да покриват квоти в продажбите.

По-рано този месец правителството обяви мерки за съживяване на автомобилните продажби, включително местните власти да спрат да налагат нови ограничения за покупката на автомобили и премахване на ограниченията, които се прилагат за автомобилите с нови източници на енергия.

През май повечето автомобилопроизводители отчетоха спад на продажбите в Китай с изключение на Toyota и Honda, които имат двуцифрен растеж.

Автомобилопроизводителите отговориха на спада на пазара с понижаване на цените, но анализаторите изразиха опасения за рентабилността в дългосрочен план.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Банката за развитие ще строи детски градини

Българската банка за развитие ще финансира трансгранични проекти и социална инфраструктура. Новината беше оповестена на финансов форум за 20-годишнината на финансовата институция.

Продават Sotheby's за 3,7 млрд. долара на BidFair USA

Аукционна къща Sotheby's ще бъде продадена за 3,7 милиарда долара на американската компания BidFair USA, собственост на френския магнат Патрик Драи, съобщиха световните агенции.