Продажбите на автомобили в Китай са намалели с 16,4% през май спрямо същия месец миналата година, съобщи в сряда най-голямата автомобилна асоциация в страната, цитирана от Reuters. Това е 11-ият пореден месец на спад на най-големия автомобилен пазар в света.

Продажбите са намалели до 1,91 млн. автомобила, уточни Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM). През април спадът бе 14,6%, а през март - 5,2 на сто на фона на забавящия се икономически растеж и търговската война със САЩ.

Продажбите намаляват и прилагането на екологичния стандарт "Китай VI" за вредните емисии и в провинциите по-рано от срока, определен от централното правителство, който е 2020 г., внасяйки несигурност сред производителите, според асоциацията и анализатори.

В сегмента на автомобилите с нови енергийни източници продажбите продължават да се повишават като за май растежът им е 1,8 на сто до 104 000 автомобила, уточни асоциацията. Миналата година, макар пазарът като цяло да се сви, продажбите в този сектор скочиха с близо 62%.

Автомобилите с нови енергийни източници включват бензиново-електрически хибриди, плъг-ин хибриди, изцяло електрически автомобили и автомобили с водородни горивни клетки. Китай, който е засегнат от изключително тежко замърсяване на въздуха, е горещ привърженик на автомобилите с нови енергийни източници, като настоява производителите да покриват квоти в продажбите.

По-рано този месец правителството обяви мерки за съживяване на автомобилните продажби, включително местните власти да спрат да налагат нови ограничения за покупката на автомобили и премахване на ограниченията, които се прилагат за автомобилите с нови източници на енергия.

През май повечето автомобилопроизводители отчетоха спад на продажбите в Китай с изключение на Toyota и Honda, които имат двуцифрен растеж.

Автомобилопроизводителите отговориха на спада на пазара с понижаване на цените, но анализаторите изразиха опасения за рентабилността в дългосрочен план.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Продаваме колата само с оценка от застраховател (ТЕМАТА)

Покупко-продажбата на автомобили вече става само след представена оценка на возилото от лицензиран застраховател. В документа трябва да бъде посочена данъчната оценка на колата, която е изготвена от застраховател или брокер. Самата оценка пък се изчислява по немската система „Шваке“, която се ползва и за изчисляване на застраховки „Каско“.

Fibank раздаде ежегодните си награди "Най-добра българска фирма"

За осма поредна година Fibank връчи наградите в конкурса "Най-добра българска фирма". Традицията на банката цели да мотивира конкурентоспособността и иновативността на българските фирми, показвайки успешните бизнес модели в страната.

Длъжници на хазната с по-малко от 30 бона зад граница

Кабинетът одобри редакция на Валутния закон, с която се приемат някои промени по отношение на изнасянето на валута от страната. Длъжници на държавата, които имат неплатени борчове, няма да могат да напускат страната с повече от 30 000 лв. в себе си. Митничарите ще получават по служебен път информация за длъжниците и когато засекат такова лице, ще му правят щателна проверка.