Продажбата на бандитски коли и къщи вкара 6,6 млн. лв. в хазната

Продажбата на бандитски коли и къщи вкара 6,6 млн. лв. в хазната

90% от продажбите са от прибрано в полза на държавата престъпно имущество

6,6 млн. лв. са постъпили в хазната през 2018 г. от продажбата на конфискувани бандитски къщи и коли. Това е записано в годишния доклад на КПКОНПИ. От документа става ясно, че в отчетния период са влезли в сила 24 съдебни решения за отнемане в полза на държавата на имущество на обща стойност 13 100 617,78 лв.

По закон, след като имуществото бъде конфискувано, то се предава на НАП за продажба, а парите от нея постъпват в държавната хазна. Статистиката показва, че през 2018 г. отнетите в полза на държавата от КПКОНПИ имоти и автомобили формират 90% от общите приходи от реализация на имущество от Националната агенция по приходите. Според данните

 се отчита и повишен дял

на продадени имоти

 отнети от комисията, като през 2015 г. те са били 31% от продажбите, през 2016 г. - 40% от продажбите, а през 2017 г. са достигнали 55%. Данните показват, че реализираните през 2018 г. недвижими имоти, отнети от КПКОНПИ, са на стойност 6 603 000 лв.

По закон КПКОНПИ има специално звено, което се занимава с управление и опазване на запорираното от бандитите имущество, докато траят делата за конфискацията му. Миналата година в комисията е бил създаден Регистър на обезпеченото имущество, в който е попълнена цялата информация за всички запорирани къщи, коли, акции и други ценности. Освен това още преди година започнаха преговори между комисията и няколко министерства да се предоставят терени на бивши казарми и други сгради и имоти с отпаднала необходимост, в които да се съхраняват запорирани коли и друго движимо имущество.

Направени били и огледи на имоти, които не се използват от военното ведомство. Те щели да бъдат предоставени безвъзмездно на КПКОНПИ. Освен това от комисията разговаряли с представители на Националния исторически музей, БАН, БНБ,

 зоологическата градина, за да

съхраняват при тях запорирани вещи

 с историческа стойност, монети, редки животни. Според доклада на КПКОНПИ общо през 2018 г. в съдилищата на страната са внесени 198 искания за налагане на обезпечителни мерки в размер на 316 668 042,69 лв. От комисията отчитат, че от ноември 2012 г., когато влиза в сила първият закон за гражданската конфискация, до края на 2018 г. стойността на предложеното за обезпечение имущество е в размер на 2 859 824 940 лв., а внесените в съдилищата искания са 433.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.