0

Р ядко издание на първия роман за младия магьосник Хари Потър беше продадено на електронен търг за £ 68 000 ($ 90 000). Собственикът на книгата е била готова да я предложи на гаражна разпродажба за 50 пенса.

Рядко издание на първия роман за младия магьосник Хари Потър беше продадено на електронен търг за £ 68 000 ($ 90 000). Собственикът на книгата е била готова да я предложи на гаражна разпродажба за 50 пенса.

През 1997 г. първото издание на романа на Дж. К. Роулинг „Хари Потър и философският камък“ излиза с меки корици в тираж от само 500 копия. 300 от тях веднага са били изпратени в библиотеки и училища, а само 200 са били на свободна продажба в магазините. Поради тази причина копия без печат в от първото издание на хитовата поредица са високо ценени от колекционерите.

Шарлот Рамзи от Блекпул, Англия, не знаела за това и когато открила запазеното томче, сортирайки старите вещи на майка си, решила да го продаде по интернет за повече от символична сума. Книгата беше спасена по случайност, докато Рамзи попаднала на история за продажбата на подобна книга, гледайки новините.

"Книгата ни беше подарена от семеен приятел, който реши, че аз и моите братя ще я харесаме. Все още сме привлечени от нея, но не можем да повярваме на късмета си – това Коледно чудо не се случва на обикновените хора”, призна жената в интервю за Би Би Си.

За 23 години стойността на книгата, закупена в книжарница за £ 11 (по-малко от $ 15 при сегашните обменни курсове), е нараснала над 6 хиляди пъти.