0

П родадоха на търг ордените на покойния лидер на ГДР Ерих Хонекер, въпреки че министерството на финансите на Германия претендира, че всъщност става въпрос за държавна собственост.

Продадоха на търг ордените на покойния лидер на ГДР Ерих Хонекер, въпреки че министерството на финансите на Германия претендира, че всъщност става въпрос за държавна собственост.

На търга бяха събрани невероятните 450 000 евро, но предметите ще бъдат получени и платени едва след като спорът бъде разрешен.
Собственикът на аукциона Андреас Тис ък ще съди държавата за над 1 милион евро, защото спорът намалил сериозно цената на предметите. Претенцията била предявена по-малко от 20 часа преди търга. Тис смята, че е напълно редовна трета страна, която има всички документи. В началото на 90-те години на миналия век Хонекер се готви за емиграция в Чили, където по-късно почина. Първо продава къщата си Бад Олдеслое, целият порцелан в нея, пишещата машина, на която е работел и дрехите си за лов. След това дава ордените и останалите предмети от търга на антиквар в Берлин за 100 000 марки. Колекцията отива в италиански колекционер, който събира предмети, свързани с държавни глави. От него е купена от Андреас Тис за 150 000 евро.


Нормално най-голям интерес на търга предизвикаха отличия и предмети от вече несъществуващи държави. Златната звезда на Герой на СССР с орденската книжка на Хонекер стигна до 50 000 евро. Златният орден Герой на ГДР с диаманти бе продаден за 44 000 евро, като според Тис, ако не е бил скандалът е можел да стигне и 200 000. 21 000 евро бяха дадени за най-високото отличие на КНДР. Само с 1000 по-малко бе оценен златният олимпийски орден на МОК, като това бе първият, който се пуска на търг в историята. Толкова струва и съветския орден "Ленин". 14 500 евро бяха дадени за "Бялата роза" на Финландия, а 10 000 - за "Голямата звезда на Югославия". Везаният флаг на ГДР със златен връх и пискюли, който е висял в кабинета на Хонекер в Държавния съвет на ГДР и ваден само за манифестации бе оценен на 32 000 евро, а сабя от Саддам Хюсеин - на 10 000.
От българските отличия най-високият ни орден "Стара планина I степен" бе продаден за 5800 евро при начална цена от 5000. Двата комплекта от по два ордена "Георги Димитров" бяха взети за стартовите 2000 евро. Юбилейният орден "100 години Георги Димитров" бе взет за 100 евро. Никой обаче не наддава за почетния знак на София, за който бяха искани 800 евро.