НЗОК отказала на проф. Недкова, защото можела да се лекува и у нас

НЗОК отказала на проф. Недкова, защото можела да се лекува и у нас

Лечение в чужбина се плаща само ако то не може да се извърши в България, от касата посочват здравни заведения, където това може да стане

Лечението на Ваня Недкова може да бъде извършено и България и заради това е отказана терапия в чужбина. Това се казва в официално становище на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по повод случая с известния педиатър, за който стана ясно в публичното пространство, че от касата са отказали лечение на жената в чужбина.

Проф. Недкова-Коларова е един от най-известните педиатри в страната. Излекувала е и е помогнала на десетки деца. Тя е ръководител на катедра „Педиатрия“ – МУ – Плевен, началник Клиника по детски болести – УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен, републикански консултант по педиатрия за Централна Северна България, външен консултант на НЗОК за лечение на деца в чужбина и член на Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация.

Проф. Ваня Недкова

страда от рядка форма на Неходжкинов лимфом

Тъй като заболяването е рядко и световният опит за лечение му е ограничен и липсват ясни правила за терапията му освен в няколко специализирани световни центрове. Един от тези световни центрове в Европа е Клиниката по онкохематология в Хановер, Германия. Именно към нея се обръщат и децата на проф. Недкова-Коларова. При предоставените данни водещият учен в областта проф. Гансер им отвръща, че ефективността на този тип лечение в тяхната клиника би била около 40% при 1% смъртност. За сравнение данните в България при пациенти в ремисия и проведено подобно лечение е около 5% ефективност, НЗОК обаче отказва да финансира лечението на професорката, което принуждава близките й сами да започнат кампания по събиране на средствата, необходими за излекуването й.

В позицията си от здравната каса обясняват, че за да бъде одобрено заплащане на лечение в чужбина, задължително е то да не може да се извърши своевременно в България. От касата подчертават, че заради това изискване всяко постъпило в НЗОК

подобно заявление се разглежда от външни експерти, водещи специалисти

по профила на конкретното заболяване или профилна комисия по трансплантология. Експертите съответно изготвят доклади дали е възможно лечението да бъде проведено и у нас. След това НЗОК взима окончателно решение по конкретното заявление.

В заповедта за отказ за заплащане на лечение в чужбина на проф. Ваня Недкова се упоменава, че в конкретния случай не са налице предпоставки за терапията в чужбина. Аргументът е, че според доклад на Профилна комисия по трансплантология може да бъде проведено лечение в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания и МБАЛ „Света Марина“ - Варна. В становището на Експертния съвет по клинична хематология също е посочена възможността за лечение в няколко болници у нас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.