Ръководството на столичното 81-во СУ „Виктор Юго“ опита да върне опашките за записване на първолаци. Това се случи, след като обяви, че е на трето класиране записването на ученици за обявените свободни 17 места ще се извършва по реда на подаването на документите, докато бройките бъдат запълнени. След сигнал на загрижени родители до „Монитор“ проверката ни установи, че школото не е разтълкувало правилно наредбата за прием в първи клас. С бързата намеса на началника на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева и Мария Минчева от дирекция „Образование“ към Столична община проблемът бе разрешен и кандидатстването за трето класиране ще се осъществява спрямо водещия от тази година критерий на уседналост.

След като на 13 юни след 18 часа бяха обявени свободните места за трето класиране, наблюдателни родители сигнализираха „Монитор“, че в желаното от тях 81-во СУ „Виктор Юго“ са обявени за попълване 17 свободни места (16 за паралелката с разширена подготовка по английски език и 1 по немски), като самото класиране ще се извършва на 14, 15 и 18 юни по реда на подаването на документи, докато те бъдат изчерпани. Това от една страна е в разрез с наредбата, според която водещ критерий е уседналостта. От друга, създава предпоставка за опашки и спорове между родители кой кога отишъл да подаде необходимите документи. Майката на детето се бе притеснила дали има смисъл да опитва да запише детето си, тъй като няма възможност да отиде още в първия ден, което означава, че други родители ще я изпреварят. Тези деца обаче можеше да имат по-малко предимство спрямо водещия критерий на уседналост и допълнителните точки, но въпреки това да заемат свободните места.

Припомняме, че от тази година за приема в първи клас от Министерството на образованието и науката въведоха като водещ критерий уседналостта, като предимство дава постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, а децата биват разпредели в три групи спрямо времето, от което живеят на този адрес. Спрямо Наредбата за прием в първи клас на Столична община за класиране в едно училище, когато броят на децата надхвърля броя на местата, определени с училищния план-прием, малчуганите трупат точки по допълнителни критерии. А ако и техният брой е равен, се прилага жребий на случайно избрани входящи номера. В наредбата е приложен и график на дейностите, в който са описани сроковете, в които се подават заявления за класиране, кога се обявява списъкът на приетите и след това в кои дни се записват децата за първо и второ класиране. За трето обаче е написано, че след като 13 юни обявят свободните места, от 14-и започва попълване на свободните места след трето класиране. Следвайки водещия критерий и знаейки, че това е трето класиране и нещата трябва да се случват, както досега, училищата трябва първо да приемат документи за участие в класирането, а след това то да се извърши.

Пропуснатите два реда в наредбата за сроковете, в които се случва това, обаче може и да подведат някои училища, както се е случило с 81-во СУ „Виктор Юго. „След като е обявено трето класиране, критериите за прием продължават да бъдат водещи. От МОН са написали, че това е уседналостта, докато от общината са разгърнали вече цялата система, което е нейно задължение. Така, както е изписано като решение, може да подведе някои от директорите“, обясни началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева.

Мария Минчева от дирекция „Образование“ към СО обясни, че в наредбата ясно е регламентиран начинът на класиране и независимо за кое класиране децата се приемат единствено по водещия и допълнителните критерии. „Никъде не е разписано, че ако останат свободни места, се прилага друг принцип. Предполагам, че става дума за недоразумение. В графика сме вписали само обявяването на свободните места, но ще дадем указания на директорите. Ако имаше по-различни от критериите, те щяха да са заложени в наредбата“, обясни Минчева.

Точно недоразумение се оказа и проблемът в 81-во СУ „Виктор Юго. „Ние следваме системата за прием, но за трето класиране нямаме никакви указания. В системата има график, но като стигнем трето класиране не е написано как ще става приемът. Не мисля, че нещо сме нарушили наредбата, след като нямаме допълнителни указания“, обясни първоначално директорката на школото Елена Налбантова и допълни, че ако има допълнителни пояснения, ще ги приложат, за да могат да изпълнят решението на общината.

След сигнала на „Монитор“ грешката бързо беше поправена и сайтът на школото съобщи, че обявените свободни места са за трето класиране и заявление за участие в него се приемат до 18 юни 12.00 часа. Същия ден в 18 часа се обявяват и списъците с приетите ученици. Те са записват от 19 юни до 20 юни до 12 ч. От 20 юни след 18 ч. до 14 септември на интернет страницата на училището и РУО – София-град, се публикува информацията за свободни места. Едва тогава учениците не кандидатстват по водещия критерий за уседналост, а по документи до запълване на обявените свободни места.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини