ДАЛАВЕРА: Пробутват ни стари смартфони за нови (КАК ДА РАЗБЕРЕМ)

ДАЛАВЕРА: Пробутват ни стари смартфони за нови (КАК ДА РАЗБЕРЕМ)

Мамят ни с цените на техниката и златото

Заложните къщи у нас масово пробутват стари смартфони за нови уж на изгодни цени. Съдържателите на оказионите твърдят, че апаратите са купени от чужбина, разкодирани за работа с всички оператори и не са употребявани, установи проверка на вестник „Телеграф“. Реално обаче това са употребявани нови модели, които са закупени на лизинг и ползвани, но поради невъзможност да се изплатят последни вноски, оставени като залог, с чиято разлика клиентът се е разплатил с търговеца.

Примерно флагмански модел на Самсунг ЕС 20, който на пазара върни около 1300 лева, или пък Айфон 12, който е към 1500 лева, в оказионите могат да се купят за 1000 лева. Проблемът е, че нито са чисто нови, нито им се пази гаранция, обясниха препатили от на пръв поглед уж изгодната сделка. Като цяло заложните къщи

правят луди пари от недоимъка

на хората, които са прибегнали до техните услуги, защото нямат друга алтернатива. Повечето са с лоша кредитна история и с по няколко бързи кредита, които едва успяват да покрият месец за месец. Затова въпреки високите лихви, които обвързват хората в оказионите, и мизерните пари, които получават за телефоните, плазмите, лаптопите, ръчните си  часовници или бижута, закъсалите реално само там могат да получат бързи пари без излишни въпроси. Практика е при изкупуването на техника набързо да се предлага само 1/3 от стойността на скъпите плазми и хладилници. Масово се вземат с 30 на 100 по-евтино, отколкото е реалната им стойност, пък златните накити, чиято цена на грам в златарските ателиета е в пъти по-висока. Клиенти пък се оплакват, че им се пробутва фалшиво злато.

ментетата се пробутват и от двете страни

обаче, не само от съдържателите на оказионите. Факт е, че дори опитни хора от бранша се лъжат и приемат за залог ментета, като ги оценяват на стойност като чисто злато, а след това се мъчат да се отърват от тях, предлагайки ги на атрактивни цени. Другото, което много се пробутва, са реплики на маркови часовници, обикновено попаднали контрабандно през митниците на пазара у нас. Сега хит сред ментетата са истинските златни бижута с пълнител от медна тел в тях. Има ги като обеци, гривни и колиета. Проблемът при тях е, че наистина могат да бъдат разбрани само след разрушаване. За да бъде засечено, от значение е подготовката на комисионера да прецени, че златно изделие с определени параметри не следва да тежи толкова. На същия принцип се хващат смолата, асфалтът и талкът, използвани като пълнеж при ментетата. При най-добрите сред тях единственият начин да се засече измамата е да са разреже изделието.

По-сериозните и утвърдени играчи на пазара пък дори си

имат каталог на изделия

от фалшиво злато, който се разпространява онлайн в затворени групи във Фейсбук и се следи от съдържателите на заложните къщи. В него

има стотиците снимки на ментета, на които са се натъквали в работата си служители в оказионите. Ментетата са не само бижута, но и кюлчета злато. Характерно за тях е, че са с по-ниска от стандартната проба 999 - 750. Срещат се в няколко варианта - с титаново покритие, което е устойчиво на киселини, или с дебело златно покритие с пълнеж, информират препатили. И в двата случая има разминаване в теглото поради разликата в плътността на златото и другите метали, обясниха специалисти. Не липсват и фотоси на фалшиви уж старинни монети и златни пендари. Някои - с халки за закачване на колие. И с уж автентични надписи. Често се пласират и имитации на антики, неразпознаваеми на пръв поглед.

хитра схема за кражба

Изобретателни измамници измислиха хитра схема за кражба на скъпи мобилни телефони. На въдицата може да се хване всеки притежател на модерен смартфон. Далаверата е актуална това лято. Напоследък във Фейсбук е пълно с обяви за изходни предложения на счупени екрани на GSM-и. В зависимост от модела на телефона услугата "излиза от 50 до 150 лева". Нужно е само да изпратите по куриер повредения смартфон и парите за ремонта до определен получател. Той взима между 10 и 20 лева от сумата, а остатъкът и GSM-а са за авторите на схемата, които прибират кеша и се отървават от апарата в най-близкия оказион, който вероятно също е част от схемата. Собственикът на смартфона разбира, че е ужилен, няколко дни по-късно. Дори и да успее да издири човека, на когото лековерно е изпратил телефон и пари, няма как да стигне до авторите на схемата и е принуден да пие една студена вода. Десетки са ужилените собственици на телефони, които се срамуват да подадат жалба в полицията или просто си купуват нов мобилен телефон, защото не им се занимава с тежка бюрокрация, писане на обяснения и т.н. по районните.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.