Пробутват ни сладкиш от смокини със сливи и свински кренвирши с птичи пера

Пробутват ни сладкиш от смокини със сливи и свински кренвирши с птичи пера

Производители и търговци пробутват хранителни продукти със заблуждаващи потребителя етикети и съдържание. В един от търговските супермаркети от няколко дни върви промоция на сладки, тип сухи пасти, върху чиято опаковка е изписано, че е със смокини.

И за по-голяма нагледност е нарисувана и едра апетитна смокиня. При прочитане на съдържанието обаче става ясно, че в състава на продукта съдържанието на смокини е едва 10-15 %, а над 35% е съдържанието на сладко от сини сливи. 

Това обаче не е първият подобен случай. В гъши и пуешки пастети, продукти на една и съща фирма се оказва, че написаните върху наименованията гъши и пуешки съставки всъщност са само бульон и мазнина. А останалите съставки са свински черен дроб, кокоши кожи и подправки. Пак добре, че няма отбелязани рога и копита.

С такива обаче за малко да се сблъска търновецът Ивайло Петров, който наскоро си купува от търговската мрежа кренвирши, на чиято обвивка е обозначено съдържанието им, свинска месо. Докато сладко си похапвал от кренвирша обаче, боляринът внезапно усетил нещо между зъбите си и с изумление открил, че това е част от птича перушина. Когато се обадил на посочения  дежурен телефон на фирмата производител, оттам първо му отговорили, че вероятно тази остатъчна перушина е останала от предишно пълнене на пилешки кренвирши. А на въпроса на потребителя пилешките кренвирши с пера ли ги пълнят, очевидно изнервен човекът от другата страна на слушалката със заядлив глас му заявил: „Вие като си купувате бисквити Зай Байо да не би да очаквате вътре да намерите зайци. За толкова пари какво искате да има в кренвиршите, пържоли ли?”

На фона на тези очевидни заблуди на потребителите може би въобще не трябва да се споменава разминаването на обявеното съдържание върху кутията на локум с орехи, в който вместо орехи обаче има фъстъци. Ами при цена на килограм орехови ядки над 30 лв. какво да правят производителите, спестяват. За сравнение цента на фъстъците е в пъти по-ниска. Подобно е положението и при млечните продукти, където публична тайна е, че част от производителите продължават да ползват палмови и др. растителни мазнини и да продават продукта си като бяло саламурено сирене, като заблуждават потребителите. В месния сектор пък според търновка, работила повече от 10 години в бранша, „по-добре е да не знаете какво има в саламите, които ядете, защото няма да ги дадете и на кучето си”. Впрочем голяма част от четириногите домашни любимци действително не искат и да помиришат купените от магазина малотрайни колбаси. Което показва достатъчно ясно наличието, или по-скоро липсата в тях на месо.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.