Продукти със съдържание на глюкоза и фруктоза се продават под етикета мед. Нов регламент, който влиза в сила от 1 април 2020 г. ще задължава производители да посочват страна на произход на продуктите, за да не заблуждават потребителите. Това съобщи началник сектор „Контрол на храните“ (София-град) Бистра Иванова по време на проверка на меда, предлаган в търговските вериги.

В началото на всяка година се изготвя

Единен многогодишен национален план,


в които се залага вземането на проби от различни храни при различни показатели, като в него влизат и пробите от пчелния мед. Целта на проверките е пробите да се вземат след като продуктът вече е в търговската мрежа и производителите нямат контрол над него. Спрямо резултатите от предходната година се определя върху кой продукт да има по-засилен контрол.

Като най-често нарушение експерти посочват, че храни, в които има глюкоза и фруктоза, се продават под етикета „мед“. В последно време обаче, според Иванова, все по-рядко се намират такива продукти на пазара“, успокои Иванова.

При установени нарушения в търговските вериги, следват инспекции и в производствените, които могат да доведат до затваряне на веригата и глоби. Първото провинение струва от 500 - 1000 лв. за физическо лице и 1000 – 3000 лв. за юридическо лице.

Специални техники, с които да се предпазим от закупуването на фалшив български пчелен мед, няма. Това се дължи на фактът, че цветът и консистенцията зависят от начина на добиването му.

Експерти съветват да четем внимателно и

да следим дали някоя от съставките не е характерна


за нашите географски ширини.

Благодарение на технологичния дневник, който води всяко предприятие вече може да бъде установено дали в меда на даден производител са добавени примеси преди да стигне до щандовете на магазина и крайния потребител.

Инспекциите, които ще продължат до 5 януари, се провеждат не само в търговските вериги, но и в заведения за обществено хранене и фермерски пазари. Обект на интерес са главно етикетирането и задължителната информация, която трябва да бъде обявена на опаковката на меда. В нея влизат наименованието на продукта, възможна допълнителна информация за вида му, производител и произход на продукта.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Половината активни онлайн българи ядат сладко всеки ден

Сладки изделия се консумират от общо 40 на сто от активните в интернет българи. 48% от анкетираните дами твърдят, че ежедневно се глезят със сладки изделия, за господата процентите падат до 33%. Едва 3% изобщо не ядат такъв тип храни. Фаворити сред сладкишите си остават шоколадът и шоколадовите бонбони с 61%, на втора позиция са десертните блокчета, вафлите и бисквитите (50%).

Стандарт за кюфтетата въвеждат от БАБХ

Българската агенция по безопасност на храните въвежда нови стандарти за месните продукти. Кюфтетата, кебапчетата и карначетата ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата. От БАБХ обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни.