Проблемните банки остават без лиценз

Проблемните банки остават без лиценз

БНБ ще сменя одитори и ще съветва кредитните институции за резервите им

Лицензът на банките, за които се установи, че са проблемни или имат възможност да станат такива, може директно да бъде отнет. Такива промени в Закона за кредитните институции прие на второ четене днес Народното събрание. Текстовете бяха подкрепени със 77 гласа „ЗА” и двама „въздържали се”.

„Проблемната” банка обаче не трябва да е от публичен интерес, при който да се налагат действия по преструктуриране. Във връзка с евродиректива относно банковия сектор отпада и режимът на специален надзор. До този момент той се прилагаше за закъсали финансови институции като преходен период, в който те да се оправят или да бъдат закрити.

Текстовете предвиждат още централната банка да придобие нови правомощия по отнощение на семейните холдинги. Така Българска народна банка (БНБ) щр упражнява директен надзор над финансови холдинг със смесена дейност. Сега за създаването на такъв холдинг първо ще трябва да се иска разрешение от БНБ. Освен това, от ведомството на Димитър Радев ще могат да сменят одиторите на банки. Това ще става тогава, когато проверяващият не информира в писмена форма БНБ за резултатите от откритията си, например за законови нарушения или обстоятелства, станали известни в хода на проверката.

При съмнение, че се извършва, извършено е или е имало опит за пране на пари или финансиране на тероризъм, или че е налице повишен риск от такива действия в банка, БНБ ще преразглежда издадените от нея одобрения на лицата, които управляват и представляват банката, и при необходимост може да ги освободи от постовете им.

С измененията се прецизира процесът за налагане капиталови изисквания към търговските банки у нас. Така такова изискване вече ще се налага на база надзорен преглед и оценка от страна на БНБ. Освен това, централната банка вече ще може да издава препоръки към финансови институции за допълнителен собствен капитал, който те да поддържат като превишение над минималните капиталови изисквания. Ако и в този случай кредитната институция се провали, то БНБ може да я задължи, а не само да препоръча, да поддържа по-висок размер на капитала.

Закрепва се и принципът за равно заплащане на мъжете и жените за равен труд или за труд с равна стойност, като се предвижда банките да прилага т неутрална по отношение на пола политика за възнагражденията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.