Проблем: Тестовете за антитела не са достоверни

Проблем: Тестовете за антитела не са достоверни

Много проучвания, оценяващи точността на тестовете за антитела за COVID-19, са имали големи недостатъци. Това става ясно от преглед, предлагащ още доказателства, че кръвните тестове са от малка полза за хората, които искат да знаят със сигурност дали са били заразени, съобщава Ройтерс.

Cochrane, британско списание, което преглежда доказателства от научни изследвания, за да помогне на овластените да прилагат по-добри здравни политики, е изследвало 54 проучвания, предимно от Азия, които са се опитали да измерват надеждността на тестовете, за да покажат дали някой е развил антитела срещу новия коронавирус.

Проучванията често са били малки, не са използвали най-надеждните методи, а резултатите често са били непълни, посочват от Cochrane в доклада си от 310 страници.

Освен това повечето от тестваните са били приети в болница, като това не дава представа колко добре тестовете могат да откриват антитела при по-голямата част от хората с по-леки симптоми.

Налице е голям интерес към тези тестове за антитела, които разчитат или на убождане на пръста или източване на венозна кръв от хора, които искат да знаят дали са имали COVID-19 или не.

Има спекулации, че положителен резултат може да означава, че хората имат някаква защита, поне временно, срещу повторно заразяване. Такива надежди са нереалистични, изтъква Джон Дийкс, професор по биостатистика в Университета в Бирмингам, който ръководи опитите за оценка на тестовете на Cochrane.

"Много хора във Великобритания живо се интересуват и желаят да знаят, но няма решение, което в момента трябва да вземат въз основа на резултатите от този тест", подчерта Дийкс пред репортери.

Като цяло, изследователите от Cochrane са идентифицирали данни от 25 комерсиални теста за COVID-19, част от приблизително 300 такива теста, които съществуват. Прегледът им не е включвал тестове, предлагани от Roche или Abbott Laboratories, които са били одобрени от регулаторите след крайния срок 27 април.

Актуализации на доклада на Cochrane планират да включват данни от тестовете на двете компании, които сега се продават на милионите в САЩ и Европа.

Въпреки че изследванията, прегледани от Cochrane, са показали, че тестовете за антитела са били по-добри при откриването на COVID-19 антитела при хора две или повече седмици след началото на симптомите им, те не предоставят доказателства за това колко добре работят при пациенти, по-отдалечени от инфекцията. 

Такива пропуски подкопават ценността на тестовете като инструменти в така наречените "изследвания на серопреваленцията", за да се определи какъв процент от хората в населението може да са били изложени на вируса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.