0

Ш отландски учени са тествали успешно лекарство, което е в състояние да убива ракови клетки, без да уврежда близките здрави тъкани.

Шотландски учени са тествали успешно лекарство, което е в състояние да убива ракови клетки, без да уврежда близките здрави тъкани.

Това пише вестник Evening Standard, цитиран от "Блиц"

.„Учените от Университета в Единбург са комбинирали малка убиваща рака молекула SeNBD с химично хранително съединение, за да принудят злокачествените клетки да го„ погълнат “. Раковите клетки са „алчни“ и се нуждаят от повече храна за енергия и обикновено абсорбират повече от здрави клетки.

Според Университета в Единбург, комбинацията от SeNBD с химично хранително съединение се превръща в „идеална плячка за вредни клетки“, които я консумират „без да знаят за нейната токсичност“, пише вестникът.

Отбелязва се, че молекулата SeNBD е фотосенсибилизатор - убива клетките само на светлина. Това означава, че хирургът може да определи кога да активира лекарството, което намалява шансовете за увреждане на здравата тъкан и вероятността от странични ефекти като загуба на коса.

Учените сравняват лекарството с „троянски кон“, а ефектът му - с „метаболитна бойна глава“. В същото време те предупреждават, че са необходими допълнителни тестове на лекарството.

„SeNBD е един от най-малките фотосенсибилизатори, създавани някога и използването му като троянски кон отваря много нови възможности в унищожаването на злокачествени клетки, без да се засяга заобикалящата го здрава тъкан“, каза водещият учен Марк Уендрел.