Пробация за вандала, вилнял в гробищата в карловския град Баня

Пробация за вандала, вилнял в гробищата в карловския град Баня

С пробация след споразумение с прокуратурата и признаване на вина се отърва вандалът, беснял миналата година из гробищата на карловския град Баня. На 25 януари м.г. в траурния парк бяха потрошени над 10 гроба. Близките на починалите тогава изпаднаха в шок, когато видяха почупените мраморни плочи, избодени снимки по гробовете, преобърнати и ритани вази.

Година по-късно се оказва, че една от уликите, по които е бил пипнат извършителят, са неговите сиво бели маратонки. Той се е признал за виновен и по две други обвинения – на 21 януари 2020 и на 26 януари с.г. е откраднал два велосипеда от жители на родния си град. Защо е беснял между тези две кражби на гробищата, не става ясно. Със сигурност обаче първоначалните съмнения бяха, че няколко души са трошили надгробните паметници, тъй като буквално бил „обхванат“ целия гробищен парк.

Извършителят явно не е внимавал, защото при трошенето на различни вещи покрай гробовете, е оставил отпечатъците си по метални предмети. Така, въпреки че на траурния парк в Баня тогава не е имало охранителни камери, е бил доста бързо заловен.

Младежът се е признал за виновен и по трите повдигнати му обвинения – за двете кражби и вандализма в гробищата. Съдът му наложил едно общо най-тежко наказание – пробация със задължителни пробационни мерки регистрация по настоящ адрес за срок от 1 година с периодичност 2 пъти седмично. В тази една година той ще трябва да се среща задължително с пробационен служител, а така също да се включи и в програма за обществено въздействие, насочена към изграждане на социални навици и умения за законосъобразно поведение. Включването му в програмата също е за една година. Към това наказание съдът присъединява и наказанието „обществено порицание“, което да се изпълни, чрез поставяне на извлечение от съдебния акт върху информационното табло на кметството в град Баня. Осъденият е възстановил причинените имуществени щети, става ясно още от съдебното дело.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.