Курортни търговци бяха осъдени на пробация за търговия на дребно с чанти и портмонета от защитени марки. Решението е на Районен съд – Варна, тъй като деянието е престъпление против интелектуалната собственост, наказуемо по чл.172 "б", ал.1 от НК.

Двамата подсъдими са съдружници и управители на търговско дружество, което стопанисвало обект в курортния комплекс „Златни пясъци“ за продажба на кожени изделия, облекла и обувки.

При извършена проверка в обекта им е установено предлагане за продажба на над 270 броя чанти и портмонета, носещи знаци на 12 различни запазени търговски марки, без съгласието на притежателите на изключителните права.

Според назначената експертиза знаците, поставени върху намерените в обекта на подсъдимите стоки, са сходни със защитените търговски марки, регистрирани в Патентното ни ведомство и по реда на Мадридската спогодба за международна регистрация на марките.

Деянието създава предпоставки за несправедливо облагодетелстване на търговеца от известността на оригиналните марки и може да предизвика объркване у потребителите от сходството във визията, се казва в съдебното решение.

Двамата подсъдими са неосъждани. На всеки от тях, по силата на постигнато в съдебна зала и одобрено от съда споразумение,  беше наложено наказание „пробация“. За срок от 6 месеца те ще изпълняват две пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и да провеждат задължителни периодични срещи с пробационни служители.        

Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага, уточниха от съда.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изплащат 500 лв. обезщетение на осъден до живот по „Килърите“

Георги Вълев, осъден на доживотен затвор без право на замяна по делото „Килърите“, трябва да получи обезщетение от 500лв., при поискани близо 500 хил. лв., за претърпени неимуществени вреди. Това гласи решение на Окръжен съд – Ловеч, от 16 юли т.г.