Признание от ЦЕРН за деца от Шумен

Признание от ЦЕРН за деца от Шумен

Ученици от Шуменската езикова гимназия ,,Никола Вапцаров“ бяха оценени достойно от ЦЕРН и влязоха в първите 23 отбора – победители в състезание за иновации във физиката.

В конкуренция с над 1300 ученици от 47 страни те се класираха в топ 23 от всички участващи 198 проекта от целия свят.

Михаела Стойнева, Мирела и Дамян Димови, ученици от 11 клас, съвместно с Петър Петров, Явор Денчев и Стилиян Илиев – ученици от 12 клас, заедно с ръководителите си Анета Маринова и Любомир Манов, нарекоха своя отбор ,,Кристал“.

,Експериментите трябва да се проведат в ускорители до много високи енергии. Това е все едно да ни дадат да управляваме космическа ракета или да направим операция със свръхмощен лазер“, каза за Радио Шумен абитуриентът Петър Петров.

Той разказа, че работата е започнала още през януари месец, когато отборът е вложил усилията си в израстването на няколко кристала ,,син камък“ в различни магнитни полета - земно магнитно поле и поле на силен неодимов магнит.

Опитните постановки за ускоряването на електроните и позитроните до енергии от порядъка на милиарди електронволти, които младите учени е трябвало да използват в проектите си, включват ускорителите на DESY - Deuthches Electronen Synchrotron - най-големият изследователски център на Германия в областта на физиката на елементарните частици.

,,Крайната идея бе да проверим дали има разлики в характеристиките на монокристалите от меден сулфат при обстрелването им с високоенергетични частици“ допълни Петър Петров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.