Приют за бездомни възрастни и деца ще правят в Пазарджик

Приют за бездомни възрастни и деца ще правят в Пазарджик

Приют за възрастни без дом и център за работа с деца на улицата планира да изгради до месеци община Пазарджик. В двата социални проекта ще бъдат вложени над 1,5 милиона лева.

Проектите са по програмите „Региони в растеж“ и „Развитие на човешките ресурси“. Засега в общината няма приют за бездомни, а само център за временно настаняване, но там хората без покрив могат да престоят до 3 месеца, коментираха социални експерти.

В детска градина „ Върбица“ в кв.“Изток“ ще бъде създаден център за работа с деца, които са избягали от дома си или от социални институции, не посещават училище, а също е жертви на престъпления. В новата социална услуга ще бъдат инвестирани около 500 000 лева, а целта на центъра е да бъдат обхванати децата от улицата, тези които са били жертви на престъпления или са избягали от домовете.

С тях ще работят социални работници и психолози, а идеята е децата отново да бъдат социализирани. Общината стартира и друг проект паралелно, който ще обхване 213 самотни възрастни хора. Те ще получават социална и здравна помощ в домовете си. Осигурени са 11 медицински сестри и 40 домашни помощници, които ще оказват помощ на място. Този проект е на стойност над 508 хиляди лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.